HUG in Uganda: 2019

2019

therese 2018 250pxhThérèse Elkerbout, de teamleider van het Poetsinstructieteam en het Tandheelkundig Team, reist op 5 oktober af naar Uganda.
Op 7 oktober zal de Poetsinstruktieweek starten met 2 tandartsassistentes en een mondhygiëniste.
Alle 6000 schoolkinderen krijgen een nieuwe tandenborstel, tandpasta en de instructie hoe en wanneer ze die moeten gebruiken.

Op 14 oktober sluiten de tandartsen zich bij hen aan en gaat de Tandheelkundige werkweek van start.  Het doel is zoveel mogelijk mensen in 1 week kiespijnvrij te krijgen.
In het kleine dorp Busaana, waar Jennie en Jop Saku een lagere school hebben opgericht, zullen alle kinderen met kiespijn geholpen worden op 22 oktober.
De dag daarna wordt de kerk in Polotta ingericht als tandartskliniek en zal het team 4 dagen achtereen heel veel patiënten uit deze sloppenwijk gelukkig maken door hen van hun kiespijn af te helpen.

Het bestuur van stichting Help Uganda (HUG) wenst hen allen een veilige reis, een goed verblijf en veel succes met het prachtige werk!

Hieronder vindt u van dag tot dag het verslag door de teamleider van het Tandheelkundig Team Thérèse Elkerbout

Het jongste verslag bovenaan

.

02 eten 200pxb01 eten 200pxbVandaag is het al de dag dat het tandheelkundig team vanuit Nederland vertrekt zodat we vanaf maandag kunnen starten met het maken van vullingen en het trekken van tanden&kiezen.

Het poetsteam vertrok naar Buluba. Een dorpje hier 30 km vandaan. Dat klinkt dichtbij maar het is toch al snel 45-50 minuten rijden. Onderweg zijn we gestopt om het warme eten op te halen wat we besteld hadden. Dit heet matoke en zijn speciale bananen die gestoofd zijn in bananenbladeren. Hier wordt dan een soort pindasaus bij gegeten.

Bij aankomst in het huis waar de lepra dames wonen kwamen de dames gelijk naar de woonkamer in hun mooiste kleding. En al snel werd en gesmikkeld van de lekkernijen die we voor ze hadden meegenomen.... een brood, boter en jam, een stuk zeep, tandenborstel en tandpasta, 2 stroopwafels en een beker cola of fanta. (Foto 3) En tot slot natuurlijk een enorm bord vol matoke en pindasaus.
Vol blijdschap begon iedereen te eten! Wat een bijzondere momenten blijven dit... de eenvoud en de dankbaarheid... voor zulke relatief eenvoudige dingen...

03 lepra 200pxb04 uitdelen 200pxbDit hele bezoek was best indrukwekkend en emotioneel. Dus hebben we even koffie gedronken om weer een beetje op adem te komen. Buiten wat kinderen en moeders blij gemaakt met kleding, schoenen en natuurlijk een tandenborstel en tandpasta

05 lepra 200pxbHierna was het tijd om naar het mannen huis te gaan. Ook hier dezelfde procedure gevolgd.

Aansluitend zijn we naar het ziekenhuis gereden. Hier lag 1 van de mannen opgenomen ivm een ontsteking.06 lepraziekenhuis 200pxb Gelukkig was hij toch erg blij met de cadeautjes!
Hierna zijn we naar de kraamafdeling gegaan en hebben vele baby’s, jonge moeders en zieke kinderen blij kunnen maken met schoenen of kleding. Ook hier was het opvallend dat het contrast zo groot blijft... een moeder met en doodgeboren kindje en een vrouw met weeën... beide op 1 ziekenzaal... hoe schrijnend...

07 lepraziekenhyuis 200pxbGelukkig hebben we hier ook veel mooie en nuttige dingen kunnen weggeven! Zoals brillen, kleding en schoenen

08 kapot 200pxbRond 13 uur verlieten we het ziekenhuis en zijn richting Jinja gereden. Al vrij snel na ons vertrek knalden we met de benzinepijp op een heuvel(tje) in de weg. Deze was afgelopen zondag gemaakt maar door de klap sprong dat nu kapot en binnen een paar minuten liep er een halve tank benzine uit de auto over de rode aarde...

Maar ja... wat dan? Dan ben je toch echt in het niets gestrand.. en is en blijft het Afrika....
mensen zijn hier dan wel weer heel behulpzaam en al snel was er een monteur gevonden. En ging iemand anders op een boda boda een onderdeel halen...

Wij waren natuurlijk DE attractie van het dorpje en er stonden dus veel kinderen om ons heen... de 1 met veel te grote slippers, de ander zonder onderbroek of gewone broek, de volgende met een kapotte jurk of shirt..

09 200pxb10 200pxb11 200pxb

12 200pxb13 200pxbGelukkig kon de benzinepijp
(tijdelijk) gemaakt worden. En konden we na ongeveer 2 uur alweer verder richting ons Guesthouse. We hadden zelf gedacht dat het veel langer zou gaan duren dus we waren blij verrast! Terug in ons guesthouse waren we wel vol van alle bijzondere, indrukwekkende en heftige emoties en avonturen van vandaag en konden we rustig even bijkomen.
14 collage

01 boot io meer 200pxbVanmorgen bleek er een probleempje met onze bus te zijn waardoor Jimmy al vanaf 7 uur bezig was om dat te repareren. Uiteindelijk lukte dit ook maar vertrokken we iets later dan gepland. Onze bestemming voor vandaag was Busaana en ondanks dat dit tegenwoordig best goed per auto bereikbaar is mochten wij met de boot. Wat een heerlijke start van deze (werk)dag!

Het welkom op the Little Angel school door Job en Jennie was fantastisch. Wat een lieve mensen en wat een prachtige school en organisatie hebben zij via Lugacare hier opgezet!

Al snel stonden we voor de kleinste kleuters te zingen en poetsles te geven. In deze klas zitten ook Yael (de dochter) en Judah (de zoon van Jennie en Job)

02 kinderen aan tafel 200pxb03 poetsles 200pxb04 voorbeeldgebit 200pxb
05 therese controleert 200pxbAansluitend aan de poetslessen werd de controle gedaan.
De school telt bijna 400 leerlingen ... best een intensief klusje dus om elk kind te controleren in de klas.
De kinderen die een behandeling nodig hebben werden genoteerd met de handeling die gedaan moet gaan worden...waardoor en dus nu al een enorme hoeveelheid werk voor maandag is.
08 pmgebouwde ruimte 200pxbNa de controle kreeg elk kind een vingerpoppetje.
Wat echt weer super gaaf was om te zien. Zo blij deze kinderen zijn met zo’n (handgemaakt) cadeautje!
Terwijl in de klaslokalen de controles gedaan werden werd door de rest van het team een klas tot behandel kamer omgetoverd.

06 trots 200pxb07 klas 200pxb

Zodat er maandag vrij snel gestart kan gaan worden met het werk.
Aan het einde van de middag met de boot weer terug naar Jinja gevaren.
Met in de verte donkere wolken ... maar gelukkig bleef het droog!

Nu zit de poetsweek er dus echt op.

Ongelofelijk hoe snel deze week voorbij gegaan is!

 

 

 

 

02 poetsuitleg 200pxb01 behandeling 200pxbVandaag alweer de laatste dag dat we in de sloppenwijk Polota poetsles geven...
We begonnen met P1 en P2 van de Mudhuvani school waarna we doorgingen naar een heel klein schooltje (Mount Ararat)
Hier werden we met drum en muziek verwelkomd. En dit is altijd zo’n leuk, klein schooltje... met maar 16 kleuters... dat maakt het gewoon heel bijzonder. En we mogen hier ook altijd op de veranda poetsles aan kinderen uit de sloppenwijk geven die niet naar school kunnen.

03 multitasking 200pxb04 groepsfoto kleuters 200pxbAansluitend zijn we naar het Mother Care schooltje gegaan alwaar we ook heel hartelijk werden welkom geheten.
Voor dit schooltje had Monique 11 voetbal tenues (kleine kindermaten) meegenomen.
En de kleine hummels zagen er prachtig uit in hun nieuwe voetbal tenues!

05 veranda hokjes 200pxbOnze volgende bestemming was de “Hope of destiny nursery” het schooltje waar we vorig jaar voor het eerst waren. Van buitenaf bijna onherkenbaar als school


Maar de kinderen deden weer enthousiast mee met het poetsen

 

06 kleuter poetst 200pxb07 inklas 200pxb08 voor de klas uitleg 200pxb
10 poetsende kinderen 200pxb09 kantine 200pxbBuiten kwam er iemand vragen of we ook bij haar school wilde komen poetsen... en natuurlijk wilden wij dat dan ook graag doen. Toen we bij deze voor ons dus nieuwe school aan kwamen, mochten we in de kerk, gebouwd op het terrein van de school, gaan staan voor onze poetslessen. 

11 pauze 200pxbDe docenten waren super enthousiast dus met een enorm fijn gevoel over deze nieuwe school gingen we lunchen (midden in de sloppenwijk, bij een lokaal roll-egg tentje)
Daarna hebben we nog de groepen p5-P7 gedaan bij St Thereza en St Stephens ... leuk maar ook pittig... deze leeftijdscategorie.... die hier tussen de 12 en 17 ligt....
12 lestafel 200pxbHeel bijzonder was het feit dat op de St. Stephens school een workshop werd gehouden om uitwasbaar maandverband te maken. Zodat meisjes in de week dat ze ongesteld zijn gewoon naar school kunnen (terwijl dat normaal niet kan want er is geen geld om maandverband oid te kopen.
13 schoolteam 200pxbEn tot slot waren er ook nog grotere voetbal shirts voor het voetbal team van de St Thereza...
De dag dus weer prachtig afgesloten en in de afgelopen dagen ruim 4000 tandenborstels en tandpasta’s mogen uitdelen. Moe maar zeer voldaan hebben we dus deze dagen in Polota afgesloten.

 

01 independenceday2Independence Day, onafhankelijkheids dag in Uganda. Vandaag werd gevierd dat ze 57 jaar geleden een zelfstandig land werden en geen kolonie van Engeland meer waren.

Op deze dag zijn alle scholen dicht wat betekent dat we een dagje vrij hadden. Vanmorgen op ons gemak ontbeten waarna Berinde in het hotel bleef en de rest naar de Kalagala waterval ging. De Nijl blijft prachtig en de kracht van dit wilde water heeft toch altijd weer een magische aantrekkingskracht of juist een afstotend en beangstigend effect.

02 natuur 200pxb03 natuur 200pxb04 natuur 200pxb
05 groepsfoto 200pxbHier een stukje gewandeld en genoten van de mooie natuur en op een nieuwe Bush-camping iets gedronken. Natuurlijk mocht een groepsfoto in deze mooie omgeving niet ontbreken.
Rond 13 uur waren we terug in Jinja waarna we met zijn allen (inclusief Berinde) geluncht hebben en op jacht zijn gegaan naar souvenirs. Terug naar het hotel op de boda boda, het locale brommer transport. Altijd weer een belevenis, zeker als je dit voor het eerst doet!

06 achterop 200pxb07 achterop 200pxb

08 laptop 200pxbLater in het hotel nog wat dozen tandenborstels en tandpasta’s uitgepakt en is er een start gemaakt met het maken van tandheelkundige dossiers van alle kinderen van de “Little Angel” school van Jennie in Busaana waar Lis en Lucy deze week aan het schilderen zijn. Want vrijdag gaat het hele poetsinstructie team daar heen om poetslessen te geven en Stichting HUG wil op deze school meer inzicht gaan krijgen over de kwaliteit van de kindergebitten en vandaar de opstart van dossiers.
De avond werd afgesloten met een enorme regen en onweersbui.(net als in Nederland)

 

 

01 poetsend jongetje 200pxbVanmorgen verliep alles soepel en zat iedereen met smaak van het ontbijt te genieten. Om 8 uur vertrokken we naar Polota en onze eerste stop was de Hopeland school. Deze school ligt net voor de sloppenwijk en dit is het 3de jaar dat we hier nu komen. De hoofdmeester was blij ons weer te zien en vertelde ons dat de kinderen minder vaak kiespijn hebben sinds wij komen. Alle kleuterschool kinderen stonden al buiten op het grasveld dus we konden gelijk met ons poetslied beginnen.
Daarna waren de grote kinderen (P1-P7) aan de beurt. En ook de tuinman die aan het werk was kreeg van Monique een tandenborstel. Het is zo mooi en bijzonder om te zien hoe blij mensen zijn met zo’n simpel en voor ons zo’n normaal iets als een tandenborstel en tandpasta...

Hierna zijn we naar de Tunaimi school gegaan. Er is nu een andere hoofdmeester op deze school en integenstelling tot andere jaren verliep alles enorm chaotisch en ongedisciplineerd. Ook ons verzoek om de kinderen per klas te mogen poetsen begreep hij denk niet want alle kleuters werden in 1 klas gezet en ook de grotere kinderen werden bij elkaar gezet. Dit was zo onhandig dat we er bijna niet door/langs konden en dan gaan kinderen ook nog steeds van plaats wisselen... en zeggen dan... ik heb nog geen tandpasta... en dan weet je dus niet goed meer wie nu wel heeft, wie niet of wie al 2x heeft....

02 groep 200pxb03 instructie 200pxb04 poetsen 200pxb

Na deze hectische ervaring konden we gelukkig weer een beetje bijkomen bij het poetsen van kleuters, waarna we een lunchbreak hadden om vervolgens buiten weer een grote groep aan het poetsen te krijgen.

05 klas 200pxb06 vanaf varanda 200pxb07 school 200pxb
Hierna hebben we nog een paar klassen gedaan op het St Stephens waarna we door onze tandenborstels/tandpasta’s heen waren voor deze dag. Oftewel we hebben weer ruim 1400 kinderen blij kunnen maken vandaag.

 

02 speeltoestel 200pxb01 speeltoestel 200pxbVanmorgen vertrokken we om 8 uur met zijn 4’en naar Polota.
De komende dagen is het team namelijk opgesplitst omdat Lis en Lucy op “the Little Angel school” van Jennie de komende dagen speeltoestellen gaan schilderen. Zij hebben daar een financieel geadopteerd jongetje op school en willen zo nog iets extra’s voor hem en de school doen. En na 1 dag schilderen is al duidelijk te zien hoe mooi de speeltoestellen opknappen van een lik verf!

03 klas 200pxbIn de sloppenwijk Polota aangekomen gingen Berinde, Monique, Anouk en Thérèse van start met de kleuters van de St. Stephens school.
Die kleintjes hebben vaak nog nooit een blank iemand gezien wat soms een kleine schrikreactie of een huilbui kan geven. Maar gelukkig duurt dat nooit lang.

Opvallend is het dat het team al heel snel als een geoliede machine functioneerd. Waarbij alle taken afwisselend worden uitgevoerd...
Zoals ... wie verteld het verhaal als we binnenkomen, wie geeft de instructie met het grote poetsmodel voor de klas, wie schrijft er op het bord enz enz...
04 poetsen 200pxb05 poetsen 2 200pxbEcht super gaaf om te zien en te ervaren!
Soms zijn de klassen ook enorm groot en lijkt het een moeilijke opdracht om alle kinderen te bereiken maar gelukkig kunnen we overal tussendoor lopen en de kinderen helpen daar waar het moeilijk gaat

06 grote groep poetsen 200pxbHet doel van vandaag was om voor de “lunchpauze” zoveel mogelijk kleuterklassen en klassen 1 en 2 te zien. Deze kinderen komen na de lunchpauze niet meer terug naar school. Terwijl de grotere kinderen en wel gewoon zijn. Dus vandaar dat we op 3 verschillende scholen geweest zijn vandaag.
(St. Stephen, St. Thereza en St. Joseph). Waarbij we op de St. Joseph school middagpauze hebben gehouden en daarin, naast het eten van een heerlijke roll-egg, nog wat liedjes hebben gezongen en wat gebitscontroles hebben gedaan
07 therese controleert 200pxbHierbij een aantal kinderen geadviseerd om volgende week echt voor een behandeling naar onze tijdelijke kliniek te komen...

08 instructie 200pxbNa de pauze hebben we alle resterende kinderen van de St. Joseph school ook van een tandenborstel, tandpasta en poetsles voorzien.
Opvallend vonden wij het aantal “special need” kinderen dit jaar op de diverse scholen. Vandaag alleen al hebben we een kindje met een waterhoofd, een syndroom van down en een albino gezien

Moe maar voldaan waren we rond 17 uur terug in ons hotel. Vandaag hebben we ruim 1300 kinderen gezien en voorzien van een tandenborstel, tandpasta en de daarbij behorende instructies. Na het avondeten hebben we opnieuw dozen klaar gezet om morgen weer verder te gaan daar waar we gebleven zijn... en stiekem zingen we nog “this is the way you brush your theeth...

 

Na een nacht waarin we allemaal wel even wakker zijn geweest vanwege de enorme regenbui konden we vanmorgen genieten van het heerlijke ontbijt dat het AirPort Guesthouse heeft. En al snel zaten we dus met een lekkere kop koffie aan de pannenkoek.

foto 02veranda 200pxbfoto 01 200pxbOm 10:00 uur zou Jimmy, onze vaste chauffeur ons komen ophalen. Wij zaten rustig in de prachtige tuin op hem te wachten.
Toen hij er rond 10:30 uur nog niet was zijn we hem gaan bellen en bleek er e.e.a. met de auto niet goed. Maar gelukkig was alles gemaakt en was hij onderweg... het ging alleen nog wel even duren...
foto 03 volle auto 200pxbWij besloten zelf vast naar het geldwisselkantoor te lopen en een doos water te kopen. Toen we bijna bij het guesthouse terug waren kwam Jimmy eraan en konden we de laatste paar meters met hem meerijden. We hebben alle koffers in de bus gedaan en zijn vertrokken richting Kampala. Want daar gingen we Berinde ophalen.

Het eerste stuk verliep soepel maar toen we in Kampala waren werd het toch best erg druk. Daar kwam hij dat we het Guesthouse niet zo goed konden vinden.. maar Jimmy is Jimmy en brengt ons uiteindelijk altijd daar waar we moeten zijn!

Dus nadat we nu officieel kennis met elkaar gemaakt hadden... (tot nu toe waren de contacten met Berinde via what’s app en FaceTime) is ons poets team nu compleet en werden Berinde haar spullen in de bus erbij gedaan, zijn we allemaal weer ingestapt en weer verder gereden. Inmiddels was het al redelijk laat dus toen we een supermarkt zagen hebben we een stop ingelast om even een broodje of samosa voor de lunch te halen.
Waarna we ons al etende weer in de regen en de file gestort hebben.

foto 05 uitzicht 200pxbfoto 04 hoog opgestapeld 200pxbHet was al bijna 15:30 uur toen we op het kindertehuis Noah’s Ark aankwamen. Hier staan al onze tandheelkundige materialen opgeslagen. De meeste spullen waren al in de truck geladen en het restant ging in onze bus erbij. Waarna we doorgereden zijn naar Jinja (over de nieuwe brug)
Bij ons Guesthouse “Source of the smile” aangekomen hebben we alle kisten, koffers en dozen tandenborstels/tandpasta’s uitgeladen en in kamer 1 neergezet.
 

foto 07 knuffels op bank 200pxbfoto 08 voorraad 200pxbOnder het genot van een drankje zijn we daarna een deel van de tandenborstels aan het uitpakken geweest zodat er per doos 108 tandpasta’s en108 tandenborstels zitten zodat we dat morgen makkelijk kunnen uitdelen.

 

foto 10 team avond 200pxbfoto 09 team avond 200pxbNa het avondeten nog even een koffie/thee gedaan waarna iedereen richting zijn kamer ging om daar nog wat koffers uit te pakken en spullen klaar te leggen voor morgen.

Want morgen gaan we echt van start....

 

 

 

Zaterdag 5 oktober, de dag waar we al een tijd naar uitkijken. De dag waarop het nieuwe avontuur gaat beginnen.... want vandaag vertrekken we naar Uganda!

01 vertrek schiphol 250pxbOm 7:30 uur hebben we op Schiphol afgesproken. Voor Lis en Anouk wordt het het eerste bezoek aan Uganda, Lucy gaat voor de 2de keer en Monique voor de 3de keer.
Ondanks dat we met maar 5 “man” op pad gaan hebben we enorm veel bagage bij ons...
We hebben allemaal 2 koffers van 23 kg bij ons ticket, er gaat een extra sterilisator mee en we hebben via Luchtvaart zonder Grenzen ook nog 5 extra koffers toegezegd gekregen. Stichting Help Uganda(HUG) is Luchtvaart zonder Grenzen ook dit jaar weer heel dankbaar voor deze mogelijkheid om extra spullen mee te nemen want hierdoor zijn we in staat om al onze tandheelkundige materialen, die we de komende weken nodig hebben, mee te nemen.
Behalve dan de tandenborstels en tandpasta’s voor de poetsinstructie week. Die kopen we in Uganda want het is onmogelijk (qua ruimte en gewicht) om er 6000 van elk mee te nemen. Daarbij is het dan ook gelijk een stimulans van de locale economie om dat gewoon in Uganda te kopen.

Het meeste wat we in deze extra koffers mee hebben zijn disposables (dus handschoenen, mondmaskers, gaasjes enz) maar daarnaast hebben we ook verdovingsvloeistof, vullingsmaterialen zoals glasionomeer en composiet, extra fluoride en sealent. En we hebben dit jaar ook weer een paar nieuwe tangen om kiezen mee te trekken (voor bijna elke kies is een tang met een speciale hoek of opening nodig en voor de kleine kiezen in de bovenkaak kwamen we vorig jaar tangen te kort) en een UV-lamp om de vullingen uit te harden.
Tot slot hebben we natuurlijk onze mobiele unit mee om weer vullingen te kunnen maken. En we hebben zelfs een oude, gereviseerde, mobiele unit mee. Zodat we hopelijk nog meer werkzaamheden kunnen verrichten. Oftewel ...
We gaan ons zeker niet vervelen de komende 2 weken....

02 aankomst entebbe 250pxbDe vlucht is soepel en rustig verlopen. Bij aankomst in Entebbe op ons gemak in de rij voor het visum gaan staan. En hoe grappig.... het visum was de afgelopen 2 jaar een sticker met pasfoto die in je paspoort werd geplakt en nu... gewoon weer een stempel. En ook de controle van de vingerprint en iris-scan is afgeschaft... wat dat betreft blijft het toch gewoon Africa... never a dull moment en niets is voorspelbaar!

Alle koffers waren gelukkig keurig aangekomen en we hebben ze netjes op onze karretjes gezet. Helaas moest wel alles door de scan. Dus alles weer van het karretje, op de band, door de scan en weer op het karretje... Dit blijft een rare controle... want alles is op Schiphol goedgekeurd en mag hier dan toch weer afgekeurd worden waardoor je dingen niet mee het land in zou mogen nemen.... maar goed, gelukkig hadden we hier geen problemen en mochten alle koffers zo mee en hoefde er niets open.

03 passen meten 200pxb04 passen meter 200pxbBuiten stond Vincent ons op te wachten en zijn we met een busje en zijn auto naar het AirPort GuestHouse gegaan. Met elkaar nog lekker even iets gedronken en nu zijn we klaar voor onze 1ste nacht in het mooie, warme Uganda.
Module BgMax heeft geen inhoud
Naar boven