Noah's Ark: 2007

Noah's Ark

Arjen Gelders 250pxhArjen Gelders

Arjen Gelders is in 1987 afgestudeerd aan de rijksuniversiteit van Groningen.
Vanaf 1987 is hij werkzaam als algemeen practicus in de eigen praktijk in Twello.
De gedachte om ontwikkelingswerk te gaan doen en eens buiten de gebaande paden te gaan, was al langer aanwezig maar het kwam er nooit echt van.
Mede door het enthousiasme van de teamleden gaat het nu echt gebeuren.
Om dit, met je eigen teamleden te kunnen doen lijkt hem echt geweldig.

 

 

Annouck 250pxhTandarts Anouck Wiggers-den Ambtman

Anouck is in 2012 afgestudeerd als tandarts. Sindsdien heeft zij in verschillende praktijken gewerkt.
Zij was net thuis van haar huwelijksreis door Afrika, toen ze gebeld werd met het aanbod om weer terug te gaan naar dit prachtige continent. Over zo’n aanbod hoefde zij niet lang na te denken. Vooral omdat Anouck al sinds de studie graag ontwikkelingswerk wil doen. Dit wordt haar eerste uitzending en ze heeft er veel zin in om samen met Arjen, Sigrid en Mariska te helpen in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah’s Ark!

 

 

 

 

Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken!

 

 

 

 

Sigrid van Milligen 250pxh

Mondhygiëniste Sigrid van Milligen

Sigrid van Milligen, mondhygiëniste en is 28 jaar. Is sinds 2011 werkzaam als mondhygiëniste bij Tandartspraktijk de Gelder in Twello. Het is haar eerste keer naar Noah`s Ark om daar met een tandheelkundig team te werken. Na haar studie was het haar wens om haar beroep te kunnen uitoefenen in een 3de wereldland. Het lijkt haar erg mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan een goede mondgezondheid voor de kinderen en volwassenen van Noah`s Ark. Het zal een leerzame, onvergetelijke en bijzondere ervaring worden waar ze zelf erg veel van kan leren. Daarom kijkt ze er erg naar uit om mee te mogen als vrijwilliger voor de Stichting Help Uganda.

 

 

 

 Mariska van Bolhuis 250pxhTandartsassistente Mariska van Bolhuis

Mariska van Bolhuis, tandarts/preventie assistente, 34 jaar en moeder van 3 zonen. Ze is 9 jaar werkzaam in Twello bij tandartspraktijk de Gelder. Het vrijwilligerswerk in het buitenland begon steeds meer te kriebelen en in maart 2018 is het dan zover! Met mijn grote moederhart zal ik mij helemaal thuis voelen tussen al die kindjes! Ik hoop een grote bijdrage te kunnen leveren aan al die mensen die onze tandheelkundige hulp zo hard nodig hebben en ben dankbaar om naar Uganda toe te kunnen!

 

 

 

 

verrichtingen 200pxbOnofficiële weergave van de verrichtingenpraktijk schoon 200pxbDe praktijk is brandschoon dankzij deze kanjersHet team heeft het volbracht. De patiënten zijn geholpen, de praktijk is brandschoon en de administratie is helemaal op orde!

589 controles, 186 sealents, 206 vullingen en 45 kiezen getrokken én het opensnijden van te strak tandvlees om kiezen de kans te geven door te komen.

kevin 200pxbBij tandarts Kevin thuisVoor het diner waren ze uitgenodigd bij Kevin en zijn verloofde die in december de 'introduction-ceremony' zullen hebben en daarvoor geld inzamelen. De introduction ceremony houdt in dat de ouders en familie van de bruid voorgesteld worden aan de bruidegom. Hij zal op zijn beurt de ouders overladen met dure kado's (tafel met stoelen, een koe, soms zelfs een auto) om maar goedgekeurd te worden als toekomstig lid van de familie.
Het hele dorp zal hierbij aanwezig zijn.

Vandaag, zaterdag heeft het team Noah's Ark verlaten en zijn ze via de craftmarket in Kampala naar Entebbe gebracht, waar ze nog even bij kunnen komen van de zware werkweken en vervolgens om half 12 's-avonds door de KLM naar huis worden gebracht.
DANK geweldige kanjers voor de ongelofelijk grote hoeveelheid werk dat jullie hebben verricht!
DANK voor de heerlijke sfeer waar ik getuigen van mocht zijn en waarin jullie tot grote hoogten ieder voor zich en gezamenlijk hebben geschitterd!
DANK voor jullie liefde voor de kindertjes van Noah's Ark waar jullie al reeds 2x3x en 1x4x van getuigden.
Kortom DANK voor alles en een veilige reis naar huis!
Rust goed uit!!

team 2017Het volledige tandheelkundige team met hun hulpjes

 

01 200pxb02 200pxbJe moet wat overhebben als tandheelkundig team om je patiënten tevreden te stellen. Gisteren werd er na werktijd met bedden gesleept en er werden extra maaltijden bewaard die om 11 uur 's-avonds nog smakelijk opgegeten werden voor het naar bed gaan. Drie patiënten (Vincent en 2 familieleden met kiespijn) brachten de nacht bij ons door en sprongen vanochtend om half 7 onder de douche. Na boterhammen met gebakken eieren ging het om half 8 in ganzenpas naar de praktijk waar geboord, geseald en geëxtraheerd werd.


Dankbaarheid alom dat die vervelende kiespijn eindelijk over was.
De rest van de dag werden heel wat vinkjes gezet achter middelbare school klassen. Die kanjers zijn echt zó geweldig!!
laatste 200pxbDe allerlaatste patiënttandvlees 200pxbTandvlees opensnijden voor nieuwe kiesBerthelle heeft ook al zoveel ervaring zowel in Nederland met special needs als in 3e wereldlanden (Kenia en Uganda). Zij krijgt iedere kies eruit of gerepareerd; ook bij tegenstribbers.

 

Dankbaarheid bij de leiding van Noah's Ark, de patiënten maar minstens net zoveel bij het bestuur van St. HUG.

 

 

 

 

Ook na een wat mindere nacht zijn de leden van dit team om 7 uur op en om 8 uur op de praktijk, waar geregeld al op hen wordt gewacht.
Claudia en Marianne benutten iedere vrije 5 minuten om weer een kast uit te pakken, schoon te maken en van goede spullen te voorzien. Berthelle slijpt in de avonduren oude scalers en bepaalt welke te slecht zijn om te bewaren.

01 goed contact 200pxbBerthelle heeft met ieder kind goed contact02 uithardingslamp 200pxbMet de nieuwe uithardingslamp is al veel gewerkt03 marianne 200pxbMarianne onze trouwe en ijzersterke assistente
04 claudia 200pxbClaudio verwerkt alle patiëntgegevensOok vandaag weer een volle dag van behandelingen. Het team hoopt nog steeds alle behandelingen af te krijgen.


Morgen beginnen ze zelfs al om half 8.
Wat een geweldige kanjers!

 

 

 

 

 

 

 

01 leerling 200pxbAngstige leerling mocht eerst meekijken04 taart 200pxbDe 1e taart wordt door de jarige aangesnedenHet tandartsteam had weer een goede en succesvolle dag.
De behandelingen van de kleuterschool en lagere school zijn bijna af en 2 klassen van de middelbare school zijn ook al gedaan.
Er komt nog veel werk uit een klas van 60 kids: namelijk 24 behandelingen!


Vandaag gedaan:
19 vullingen
paar extracties
36 sealants
13 controles

02 dansje 200pxbDansje van de drie jarigen03 verjaardag 200pxbHet team op de verjaardag van PitaHet team heeft kortom lekker gewerkt en konden om half 5 stoppen voor Pita's verjaardag.
Daar genoten ze van alle dansjes, sketches, liedjes, tekeningen, etc en daarna het heerlijke eten met alle 150 kinderen, hun verzorgers en iedereen die hier op dit moment vrijwilligerswerk doet.

 

 

Vandaag 9 oktober is het Independance day: onafhankelijkheidsdag. In 1962 zijn ze onafhankelijk geworden van Great Britain. Dat wordt groots gevierd en iedereen heeft vrij.
Ons tandartsteam had ondanks dat een volle werkdag door voornamelijk volwassenen die kiespijn hadden:
25 controles
32 vullingen
12 x tandsteen verwijderen
2 sealants
kroon vastzetten

Blij met de door de grote keuken gemaakte spaghetti op het grote terras van hun huis met de krekels die voor achtergrondmuziek zorgden en in de verte de festiviteiten in Mukono.

Charles, 1 van de hulpjes, last het resultaat van de behandeling aan de patiënt zien.CharlesSarah en Charles, de 2 hulpjes van vandaag assisteren BerthelleSarah en CharlesHier wordt op de baas gewacht die in de tandartsstoel behandeld wordt.Hier wordt op de baas gewacht

 Charles, één van de hulpjes, kon vol trots het resultaat van de behandeling aan de patiënt laten zien.
Sarah en Charles, de twee hulpjes van vandaag assisteren Berthelle geweldig. Een heerlijke samenwerking, waardoor alles snel door kon lopen.
Buiten zat een hond braaf te wachten op de baas die in de tandartsstoel behandeld werd.

 

 

Het team heeft na het afscheid van Kevin de taxi gebracht en heeft zich vanaf Kampala met de boot laten vervoeren naar the Yellow Haven Lodge.

boot 300pxbtuin 300pxb

Ze hebben over marktjes gestruind, heerlijk ontspannen in de tuin met een boek gelegen en genoten van lekkere maaltijden.
Kortom: goed opgeladen voor een nieuwe, volle werkweek.

 

Vandaag afscheid van de goedlachse en hardwerkende tandarts Kevin.
Alle controles zijn gedaan, het begin van de behandelingen is gestart. In de namiddag, na het schoonmaken van de praktijk, gingen onze drie kanjers voor een weekend-bezoek naar de hoofdstad Kampala.
Even uitrusten en bijkomen na een overvolle werkweek! Veel plezier lieve meiden! See you soon!!

2017 10 06 afscheid

Dag 4 is afgesloten en er zijn tot nu toe het enorme aantal van 519 controles gedaan.
Vanmorgen is de helft van de nursery ook al behandeld. Het gaat dus prima.
Het team wordt op handen gedragen.

Aan het voortandje wordt een mooi hoekje gezet.Aan het voortandje wordt een mooi hoekje gezet.Tandarts Berthelle heeft een liefdevolle benadering voor dit bange jongetjeBang jongetje wordt liefdevol geholpen door Bertheleschema 300pxbHet staatje met de controles

Er zijn door de goede en geregelde mondhygiëne veel minder gaatjes dan toen we in 2013 begonnen met deze tandheelkundige kliniek. Maar de agenda is voor volgende week geheel gevuld met behandelingen.
Hier boven ziet u het staatje waarop de controles er uitspringen.

 

Het was weer een goed gevulde dag.
Kevin heeft in de ochtend binnen in de tandartskamer gewerkt en Berthelle deed de controle op de veranda.
's Middags werd er gewisseld.
Aan het eind van de dag waren ze moe maar voldaan en genoten van de pannenkoeken die er op het menu stonden omdat er een kindje jarig was.

Kevin werkt in de praktijkKevin werkt in de praktijkMoe maar voldaan na een lange dag werkenMoe maar voldaan na een lange dag werkenShirtjes weer lekker fris!Shirtjes weer lekker fris!Op weg naar huisOp weg naar huis voordat het donker wordtZie de tekst hieronderZie de tekst hieronder

En vandaag is dit manneke geboren (zie laatste foto)  en achter gelaten door zijn moeder in het ziekenhuis waar hij geboren is. Zijn nieuwe mamma heeft hem Erik genoemd.

Marianne en Berthelle checkten de kleintjes van de nursery. Marianne en Sheila gaven nadien de nursery-kids een poets- instructie.
Tandarts Kevin, hulpje Ruth en Berthelle gaven nadien poetsinstructie aan de klassen P5 t/m P7.
In de middag werd er hard gewerkt zowel binnen in de praktijk als buiten op de veranda.
Helaas moest er toch weer een leiding van de compressor en afzuigunit door Birra gerepareerd worden.
Gelukkig had het team 3m slang vanuit Nederland meegenomen en hoefden ze niet op een technische man op een brommertje te wachten.

 Op de primary blije gezichtjes met een nieuwe tandenborstelOp de primary blije gezichtjes met een nieuwe tandenborstelTandarts Kevin legt uit hoe en hoe vaak je de tandenborstel gebruiktTandarts Kevin legt uit hoe en hoe vaak je de tandenborstel gebruiktDaarna gaan ze in de rij voor de controle naar de tandartsDaarna gaan ze in de rij voor de controle naar de tandartsSheila en Marianne geven de kleintjes poetsinstruktieSheila en Marianne geven de kleintjes poetsinstruktie

Mondje open!Mondje open!Klein dapper mannekeKlein dapper manneke

Met zn winterjas aan vlakvoor het naar huis gaanMet zn winterjas aan vlakvoor het naar huis gaanAllemaal in de rij voor de tandartsAllemaal in de rij voor de tandarts

Met de Ugandese tandarts Kevin erbij en de drie hulpen: Patricia, Margareth en Charles liep de dag gesmeerd.
Veel controles in de ochtend gedaan en vanmiddag door Kevin de poetsinstrukties in de 1e klassen en door Berthelle de eerste behandelingen gestart.
Kortom: een geslaagde dag!

Toch een klein probleem met de stoel, maar zelf kunnen verhelpenToch een klein probleem met de stoel, maar zelf kunnen verhelpenZo'n heerlijk fruit hebben ze in Uganda!Zo'n heerlijk fruit hebben ze in Uganda!Leuke vingerpopjes gemaakt door collega BerthaLeuke vingerpopjes gemaakt door collega BerthaMet het tandheelkundig team en de drie hulpjes op weg naar de praktijkMet het tandheelkundig team en de drie hulpjes op weg naar de praktijkBerthelle doet de controles op de verandaBerthelle doet de controles op de veranda

Het tandheelkundig team van Noah's Ark is veilig aangekomen en zitten, verwelkomd door Vincent, te wachten op het zo verrukkelijke ontbijt in het Airport Guesthouse in Entebbe.
guesthouse 300pxbop weg naar noahs ark 300pxb.
Daar gaan ze: op naar het kindertehuis Noah's Ark waar de prachtige, maar intensieve klus wacht.

 praktijk 300pxbDaniël de vrijwilligers-coördinator van Noah's Ark was er om 12 uur. Met een Ugandese chip in de telefoon, door Vincent geregeld op weg naar een atm en supermarkt. Met voldoende proviand voor een week reed Daniël hen de poort in van het kindertehuis waar ze zich installeerde in het grote gasthuis.
Omdat zowel Berthelle als Claudia en Marianne reeds meerdere keren op het terrein van Noah's Ark werkzaam zijn geweest in de tandheelkundige kliniek hoefden ze niet meer rondgeleid te worden.
Ze gingen meteen aan de slag in de praktijk: schoonmaken, unit en stoel controleren, 1 zekering vervangen en alle spullen uit Nederland meegenomen een plekje geven.
Kortom: ze hebben er zin in en gaan morgen super gemotiveerd aan de slag!

Succes kanjers!

 

vertrekDaar gaan ze! Het 2e tandheelkundige team voor Noah's Ark dit jaar.
Deze geweldige meiden gaan in 2 weken tijd alle kinderen van het kindertehuis en alle schoolkinderen, leraren en mogelijk zelfs mensen uit de omliggende dorpen behandelen.
Een super klus maar ze gaan er voor deze diehards: Berthelle Passchier (tandarts), Marianne Dikkers en Claudia Mulder (tandarts-assistentes)!


.
Tandarts Berthelle Passchier
berthelle kleinBerthelle zegt: “Het is prachtig om op een bijzondere plek te werken elders in de wereld en samen met assistenten, leerkrachten in korte tijd zoveel mogelijk pijn te kunnen verhelpen en samen te werken om monden gezond te maken.”
In het verleden heeft zij een aantal keer in Kenia en in 2013 en 2014 in Noah’s Ark gewerkt.
De uitdaging kennen zij: in 2 weken 550 kinderen zien en behandelen, instructie geven in elke klas.
De voldoening kennen zij ook: blije kinderen, gezonde monden en weten, dat er in Noah’s Ark regelmatig tandheelkundige hulp is en blijvend aan de motivatie wordt gewerkt!
Na 30 jaar algemene tandheelkunde is Berthelle nu werkzaam bij CBT Zuid-Holland in Noordwijk en Leiderdorp. De meest patiënten hebben een verstandelijke beperking, diversiteit is er ook met dementie, fysieke handicaps, angst, etc.

Zij vindt:”Elk mens is uniek en het is zo mooi om zoveel kinderen en volwassenen te mogen ontmoeten en met een geweldig team een bijdrage te mogen leveren aan wel-zijn!”


Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu

In 2013 heeft Kevin zijn diploma Public Health Officer-Dentistry behaald.
Sindsdien heeft hij gewerkt voor Rotary Uganda, Rotary International en Hope Smiles International. Tevens heeft hij voor Stichting Help UGanda (HUG) al eerder in Polota, alsook in de tandheelkundige kliniek van het kindertehuis Noah's Ark, gewerkt. We zijn heel blij dat Kevin ook dit jaar weer met ons mee kan werken! Hij helpt ons van 1 oktober tot 7 oktober a.s. in de Tandartspraktijk van Noah's Ark.


Marianne DikkersTandartsassistente Marianne Dikkers
Marianne Dikkers, tandarts-assistente is 52 jaar en moeder van twee jongens van 19 en 16 jaar.
Ze werkt als tandartsassistente bij Mondzorg Rolde.
Een aantal jaar geleden is Marianne voor het eerst namens stichting HUG bij Noah's Ark geweest.
Toen is zij helemaal enthousiast geworden en is dan ook erg blij dat ze zich voor de vijfde keer nuttig mag maken in de tandartspraktijk van Noah's Ark.
Marianne verheugt zich op het weerzien van alle mensen die haar erg dierbaar zijn geworden.
 


Claudia MulderTandartsassistente Claudia Mulder
Claudia Mulder, tandarts-assistente zal in oktober voor de 3e keer naar Noah's Ark gaan om daar met het tandheelkundig team te werken. Al een aantal jaren werkt ze met Marianne in dezelfde praktijk: Mondzorg te Rolde. Zelf is ze moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 26, 24 en 21 jaar, dus vandaar dat ze nu in de gelegenheid is om dit werk te kunnen doen. Claudia kijkt er naar uit om alle kinderen weer terug te kunnen zien en te bekijken hoe het nu, een jaar later, met ze gaat.ina weer thuis kleinIna is weer thuis!Onze kanjer Ina Gortemaker is weer terug in Nederland!
DANK voor het geweldige werk dat je in de tandheelkundige kliniek van Noah's Ark hebt geleverd Ina!!


.
afscheid van piet en pita kleinAfscheid van Piet en PitaVandaag heeft Ina haar koffer gepakt, is ze bij Piet en Pita afscheid gaan nemen en heeft Jimmy haar naar het Airport Guesthouse in Entebbe gebracht.

In de mooie, stille tuin van het guesthouse heeft ze genoten van de rust na twee volle weken van heel hard werken. Ze kent de manager en de personeelsleden van de 5 eerdere uitzendingen naar Uganda via stichting Help UGanda (HUG). Altijd goed voor een warme ontvangst en blije gezichten!

luchthaven entebbe kleinLuchthaven Entebbe
Na een heerlijke maaltijd hebben ze haar naar de luchthaven gebracht, waar ze om half 12 (Nederlandse tijd) het luchtruim koos..
Op deze heerlijke vrije zondag rustte Ina lekker uit.

Ze heeft de praktijk nog verder opgeruimd en schoongemaakt en zich heerlijk met de kindertjes bezig gehouden.
Ze is met haar tweeling naar de kerk gegaan en met 7 kids in haar huisje kaas en fruit gegeten.

kerk kleinIn de kerk met hun 3tjesonderweg naar huisje kleinOnderweg naar Ina's huisje

Hoe heerlijk is dat als je nooit kaas gegeten hebt?

kaas eten kleinKaas eten; heerlijk smullenfruit eten kleinFruit eten met zn allen

Samen met de 2 jongens heeft ze nog 1x het zondag-avondmaal (frietjes en een worstje) gegeten en met hun 3tjes gezellig met Roelof (haar man in Nederland) een video-call gehad.
(ook weer zó nieuw voor ze).

Nadien was het bedtijd voor de boys. Al een klein beetje afscheid genomen van hun lieve sponsor-mamma (wanneer zien ze elkaar weer???) ..... ☹

Vanavond heeft Ina de administratie afgerond en nu is ze klaar voor vertrek.
Nog 1 nachtje slapen!.
Ina had vandaag een vrije dag. Chauffeur Jimmy kwam haar en de sponsor-tweeling Zeke en Theodor ophalen bij Noah's Ark. De jongetjes waren voor deze gelegenheid door hun aunty extra mooi aangekleed.

Samen pikten zij Kevin in Mukono op en reden naar Jinja (de basis van waaruit we werken in het andere tandheelkundige - sloppenwijk -projekt, waar Ina ook al 5x haar bijdrage aan geleverd heeft). De jongetjes keken onderweg hun ogen uit. Dit Uganda kenden zij nog niet. Al die kleine winkeltjes, waar vnl buiten de spullen van eigenaar gewisseld worden van kippen tot doodskisten en alles daar tussenin. Voor de 1e keer zagen ze ook Lake Victoria en de bekende brug over de Nijl.

groep kleinKevin, Grace, Zeke, vrouw van Grace, Ina met Einstein en Theodor

In Jinja woont tandarts Grace met zijn vrouw en hun zoontje Einstein.
Een hartelijk weerzien volgde.

blij met auto kleinBlij met hun nieuwe autoSamen togen ze het gezellige stadje in, waar de jongetjes van Ina een auto uit mochten zoeken.

Hun geweldige dag werd afgesloten met een heerlijk etentje met z'n allen!

smullen van feestmal kleinSmullen van het feestmaal

De jongens moesten om 6 uur thuis zijn en daar zorgde Ina voor, want even daarvoor reed Jimmy de poort van hun veilige thuisbasis in.

Wat een super dag heeft Ina hen bezorgd!
Dankjewel lieve Ina!.

Vanochtend is er begonnen met de kleintjes van de nursery; weer van die kleine dappere schatjes die zich makkelijk lieten behandelen.
Ina's sponsor-kindje Zeke heeft een prachtige voortand gekregen, die hij de rest van de dag trots aan ieder heeft getoond.

troosten 3 jarige kleinDriejarige wordt getroostzekes kapotte voortand kleinZeke's kapotte voortandjezekes voortand gerepareerd kleinGerepareerd!

Met de lunch diende deze jongen zich aan voor behandeling of nieuwsgierigheid?? (foto aapje)
Deze jongeman is vakkundig op de foto gezet maar toen gesommeerd te vertrekken.
Hij was vast verliefd op Loeky Clarence, de tandarts-leeuw, maar daar was nu even geen tijd voor.

aapje voor controle kleinAapje komt voor controleina=assisteert kleinIna assisteert zelf ook nog evenallerlaatste patient kleinDe allerlaatste patiënte

Vanmiddag zijn er de hoogst noodzakelijke verrichtingen gedaan. De pubers van de secundairy school zorg(d)en voor het meeste werk.
Veertig (!) patiënten heeft Kevin in 1 middag behandeld. Geweldig geassisteerd door 4 assistentes: 2 binnen en 2 om de kinderen te halen en te brengen, zodat de wachtkamer nooit leeg was en Kevin steeds door kon werken.
Ina handelde de administratie af en assisteerde ook nog even aan de stoel.

Het afscheid viel zwaar. Het team was zó op elkaar ingespeeld en blij met elkaar.

Ina had voor alle 4 de assistentes een stel afrikaanse slippers en kreeg als dank een mooie bloem voor in haar haar en van (assistent) Charles een mooie ketting.

charles gaf ina ketting kleinDit is Charles die Ina de mooie ketting gafbloem voor ina kleinBloem voor Ina

Half 6 ging de deur toch echt dicht.
Ina heeft de laden allemaal schoongemaakt en loopt nog een keer binnen om de autoclaaf te legen en te kijken of alles ok is.

Wat rest is een verslag maken en de voorraad opnemen.
Daar heeft ze nog 2 dagen voor.

slippers voor de meiden kleinSlippers voor de meidengouden team kleinHet gouden team

Wat een GEWELDIG TEAM!!! DANK aan INA, KEVIN en de 4 assistentes: SHEILA, PATRICIA, MARGRET, IRENE en eerder deze week CHARLES en BOAZ.

Stichting HUG is zó trots op jullie! Wat een kanjers!!
Ontroerend hoe goed jullie deze klus geklaard hebben met Ina als the leading lady..

Net als iedere ochtend werd ook vandaag de hele praktijk, voor aanvang van de behandelingen, grondig gepoetst.
De 1e patiënt gaf al meteen een hoopvolle start van de dag: een 3 jarig peutertje die zich zonder verdoving liet behandelen zonder een kik te geven.
Ook het gebit van dr. Tamar werd weer ok bevonden.

praktijk poetsen kleinIedere morgen wordt de praktijk flink gepoetst.behandeling met verdoving kleinBehandeling 3-jarige zonder verdovingdr tamar controle kleinDr. Tamar kwam voor een controle

De ochtend werd gevuld met 6 controles, 15 vullingen en 6 extracties met flinke ontstekingen (zie foto).
Uiteindelijk 1 kindje niet kunnen behandelen, omdat ze té bang was.

ontsteking kleinOntstekingrustmomentje kleinEven in een rustmomentje met een dappere peuter

De middag was bestemd voor leerlingen van de senior-school, die van de villages komen. Deze kinderen hebben ernstige caviteiten.
Eén leerling had een zgn lingua geografica (landkaarttong), waar de artsen van het medisch centrum zelfs even hun spreekuur voor in de steek lieten.
Uiteindelijk 10 restauraties gedaan en 3 pijnklachten behandeld.

landschapstong kleinLingua geografica (landkaarttong)blij met tanden zonder gaatjes kleinBlij met zijn gave tanden zonder gaatjes


trays voor morgen kleinTrays voor morgenspelletjes op telefoon kleinSpelletjes op Ina's telefoonIJverige Sheila (13 jaar) heeft alle instrumenten gewassen en gesorteerd, terwijl haar leeftijdgenootje Margret de behandeltrays voor morgen klaarmaakt.

Als de 'assistentes/en' even moeten wachten tijdens een behandeling mogen ze op Ina's telefoon spelletjes spelen. Hoe leuk is dat voor deze kinderen die geen mobieltje hebben?!

.
Ina heeft haar tempo buiten de tandartskamer vandaag flink aan moeten passen. Het was erg heet in Uganda.
De patiënten kwamen ook al sloffend richting de praktijk. Niemand had haast vandaag!
De ventilatoren maakten overuren maar deden hun werk geweldig, evenals de rest van de apparatuur.

ina helpt angstig kindje kleinIna geeft uitleg over haar behandeling aan een angstig kleutertjeina helpt angstig kindje 2 kleinDaarna liet hij zich rustig behandelen

kevin in de middag kleinKevin in de middagurenvolgende patient kleinVolgende patiëntVanochtend was Ina alleen en omdat ze een aantekening kindertandheelkunde heeft, heeft ze samen met een assistente (van 13 jaar!!), alleen gewerkt.
Ze heeft in deze warme ochtenduren toch nog 8 kleuters en 5 stafleden (waaronder de vrijwilligerscoördinator Daniël) behandeld.

In de 3 uur die Kevin vanmiddag nog vulde zijn er nog 10 restauraties gedaan.

Alom tevreden patiënten en een prima dag, ondanks de hitte!

.
Vandaag was alles anders / beter!
Alle apparatuur deed het, geen kapotte slangen, goede motivatie bij het team en daarom: er tegen aan!!
Ina betitelde deze dag als 'TOP-dag!' Ze hebben van vanochtend 8 uur tot vanmiddag 5 uur alleen maar behandelingen gedaan.

Het team begon met een chirurgische extractie van de 38, want deze lag dwars. Na een half uur werd de kies op de tray begroet.
reparatie va de 33 kleinReparatie van de 33 (frontelement)reparatie klaar kleinKlaar en prachtig!

Alle behandelingen verliepen erg soepel op 1 kindje na uit de 1e klas van de lagere school. Een kind vanuit de village. Toen Kevin haar moeder erbij geroepen had ging de behandeling goed.
Ook een patiënt die de slappe lach kreeg omdat hij de boor vond kriebelen in zijn mond. Het hele team lag in een deuk.

angstig patientje kleinAngstig patiëntjegigel patientje kleinGiegel-patiënt

papa piet kleinPappa PietDe assistentes, die vandaag niet in de praktijk hoefden te helpen, hebben de baby-class kinderen een poetsinstructie gegeven. Ze namen hun taak erg serieus en leerden de 3-jarigen goed poetsen.
Pappa Piet had ook een behandeling nodig, dus hij moest er ook aan geloven.


Met alle lof voor dit top-team!Na deze geweldige maar ook vermoeiende dag genoot Ina van haar avondmaal: pannekoeken stond op het menu. Er waren er 2 voor ieder, wat betekent dat ze alleen al voor de kinderen er 350 x 2 is 700 gebakken hebben plus het personeel, dus zo'n kleine 1000 pannekoeken. Wat een giga klus voor het keukenpersoneel!

1000 pannenkoeken bakken klein1000 pannenkoeken bakkenpannenkoeken bakken kleinPannenkoeken bakken

agenda kleinVolle agendaHopelijk slaapt het team goed, want de komende dagen staan volledig vol gepland.

.
slangreparatie kleinSlangreparatieslangreaparatie 2 kleinWat een pech had ons Tandheelkundig Team!
Ook vandaag ging de slang weer stuk.


De monteur kreeg opdracht om met een slang van bepaalde maat te komen, maar na een uur kwam hij met de verkeerde slang.
Ina heeft een boda-boda (brommertaxi) voor hem geregeld om helemaal (door de regen) naar het hoofdkantoor in Kampala te gaan.


Na de middag kwam hij terug en werd de nieuwe slang aangesloten. Dat ging niet makkelijk:
Piet kwam er zelfs bij en met man en macht lukte het uiteindelijk de slang aan te sluiten.


poetsles kevin kleinPoetsles van Kevinkebin en klas kleinKevin voor de klasklas kleinAssistenten slapen

Kevin maakte zich verdienstelijk door alle overgebleven klassen van een poetsinstruktie te voorzien.

De assistentes vielen in slaap en Ina heeft de volledige administratie bijgewerkt.

Uiteindelijk kon er vandaag nog 1 controle (bij Piet) en 1 behandeling (bij een leerling) uitgevoerd worden.

Ons aller hoop is op morgen gericht.

.
Ina had vandaag toch echt en eindelijk een vrije dag.

Vanochtend heeft ze koffie gedronken bij Pita en kleine Bernice (het vondelingetje in oktober waar het toenmalige team getuige van was) bewonderd.

Daarna heeft ze de babies geknuffeld, altijd blij met warme aandacht en een zachte liefdevolle arm.

pieta met bernicev kleinPita met Berniceknuffelen met babies kleinKnuffelen met de babieskerkdienst bij na kleinKerkdienst bij Noah's Ark

Om 2 uur woonde Ina de wekelijkse kerkdienst in de mooie, grote kerk van Noah's Ark bij.

Een lange zit, maar zeer de moeite waard om te zien hoe de kinderen hun bijdragen geven in woord, dans en zang.

Daarna sprong ze achterop een boda-boda (bromfietstaxi) en goed geïnstrueerd om veilig en langsaam te rijden bracht de chauffeur haar naar het mooie en schone ingerichte huis van tandarts Kevin en zijn vriendin Daisy.

kevin daisy kleinKevin en Daisythuis bij kevin kleinThuis bij Kevinmaaltijd kleinDe heerlijke maaltijd bij Kevin
Ze hadden een heerlijke, gezonde maaltijd voor Ina bereid. Ze hebben er samen van gesmuld.

Een beetje blij was ze wel toen ze weer veilig voet had gezet op de NA-bodem. De weg is smal door de afkalving onder invloed van het regenwater en de slechte conditie van het asfalt. De enorme trucs die op weg zijn naar Kenia of vise versa rijden erg hard en sparen geen mensenleven, ook die van een msungu niet.

Achter op zo'n brommer ben je dan kwetsbaar.

Maar haar familie en vrienden kunnen weer opgelucht adem halen. Ze is weer veilig terug in haar huisje en komt de komende week het terrein van Noah's Ark niet af.

Er wachten veel tandheelkundige behandelingen bij de schoolgaande kinderen.

Nu eerst lekker slapen: welterusten lieve, dappere Ina!!

.
Ina is in de ochtenduren even naar het dorp gereden met onze chauffeur Jimmy. Haar sponsor-tweeling Zeke en Theodore mocht mee en werd verwend met een ritje in de auto en allerlei lekkers.

ina kinderen kleinIna en de tweelingtweeling in auto 1 kleinZeketweeling in auto 2 kleinTheodore

Ons geweldig team Ina en Kevin ging 's middags op hun vrije dag de werknemers van Noah's Ark behandelen.
Hoe geweldig is dit??!! Ze hadden 10 behandelingen achter de rug en toen....

re[paratie kapotte slang kleinReparatie van de kapotte slangre[paratie kapotte slang 2 kleinJan en Kevin repareren de slangHelaas net als in oktober jl. was vandaag de slang van de unit stuk. Dit keer de slang van de unit naar de hoekstukken (dit voor de kenners). Deze slangen drogen gemakkelijk uit als ze een half jaar niet gebruikt worden.

Jan Alblas, een technische vrijwilliger van Noah's Ark, werd op zijn wandeling richting Mukono snel opgepikt en heeft de hele middag samen met Kevin zitten sleutelen om de kapotte slang te repareren.
Jan gaat er voor zorgen dat dit soort slangen op voorraad zijn.

Dank aan Jan, Ina en Kevin voor al het extra werk op hun vrije dag!
.
het hele team kleinHet volledige tandheelkundige teamIna is zeer tevreden over de afgelopen week.
De tandartsen, de 'assistenten', de behandelingen, de apparatuur, de sfeer: alles was perfect.
De controles zijn afgerond, de poetsinstructies zijn gegeven dus wat rest zijn de behandelingen en dat zijn er best veel.

Helaas heeft ze afscheid moeten nemen van Boaz want met maar 1 tandheelkundige unit kun je maar met 1 tandarts werken.

Kortom: week 1 is meer dan geslaagd!stukje van voortand kleinStukje van voortand afgerepareerd kleinGerepareerd

Ina Boaz Kevin kleinIna, Boaz en Kevinkevin poetsles kleinKevin geeft poetsleschauffeur jimmy in stoel kleinChauffeur Jimmy in de stoel

kevin controleert op kleuterschool kleinKevin deed ook vandaag nog controles onder het rieten dak van de kleuterschoolVandaag was er een stroomstoring bij Noah's Ark.

Er moesten nog een aantal kinderen gecontroleerd worden, dus het team stond niet 'stroomloos'.
Tegen de tijd dat de generator aangesloten was was de stroom terug en kon er weer naar hartelust geboord worden.Ina was vanavond uitgenodigd op de Afrikaanse avond. In de tuin bij Piet en Pita werd er Afrikaans gedanst en - gegeten.
Uitleg over de cultuur en gewoonten in Afrika en meer in het bijzonder Uganda, werd gegeven door Daniël, de vrijwilliger-coördinator.

Ze heeft genoten en even heerlijk met andere vrijwilligers kunnen praten over ieders reden en doel van hun verblijf.

Ze hoeven nog maar een paar controles en dan gaan ze verder met de lange lijst van behandelingen. Om met Ina's woorden te spreken: 'We gaan als een speer!'

kevin met blije kleuters kleinKevin samen met een aantal blije kleutertjesZe is zó trots op haar 'mannen', maar ook over de 4 'assistentes' raakt ze niet uitgepraat.

Kortom: alles gaat naar wens onder haar bezielende enthousiaste, fantastische en betrokken leiding!.
Ina en haar team hadden weer een super leuke dag.
Alle controles bij p3, p2, p1, baby class 1 en 2 zijn gedaan.
Met de behandelingen loopt het ook prima: S1, S2, p7,p6,p5, zijn afgehandeld.

controles 3 kleinIna doet de controle op de verandacontroles kleinDe kleuters worden gecontroleerdcontroles 4 kleinKevin doet dat in de kleuterschool

behandeling buiten kleinblije patienten kleinBlije puberscontroles 2 klein
Kortom: weer een geweldige dag waarin veel gedaan en afgestreept is..
.
Vandaag mochten 4 kinderen van S1 (senior 1) helpen.

Buiten behandelen kleinLeerlingen van S1 helpen goed en graag klein

De serieuze hulp, met aandacht en precisie, waren voor de trotse juf Ina ontroerend om te zien. De 2 kanjers, de tandartsen Kevin en Boaz, werken aan 1 stuk door, zonder koffie- of thee pauze. Tussen de middag bakken ze ook nog lief een eitje voor hun 3tjes en gaan ze na een uurtje weer met volle energie aan de slag.

Behandeling 2 kleinBehandeling 3 kleinIna en tandarts klein

De middelbare school is afbehandeld en P7 is gecontroleerd.

Compliment van Ina aan de aunties en leiding van Noah's Ark. Deze aunties verdienen een dikke duim voor het zo goed laten poetsen van de kinderen die intern zijn. Geen van deze kinderen heeft een caviteit (tot nu toe), terwijl de kinderen die buiten de poort wonen vaak meerdere gaatjes hebben.

Gaatje 2 kleinGaatje 3 kleinEindresultaat klein

's-Avonds is Ina moe van de warmte en de hoeveelheid werk maar tevens oh zo voldaan en trots over al die mooie momenten die iedere dag langs komen.

Wat zijn we trots op haar hoe ze alles regelt en vlotjes laat verlopen!
.
Ina had wat opstartproblemen met het röntgen-apparaat. Na het contact met Arend van den Akker was ook dit probleem opgelost.

De 1e klas van de middelbare school (Senior 1) is in zijn geheel gecontroleerd en behandeld.

Ina heeft heel voortvarend 4 pubers aan het werk gezet. De 13-jarigen vinden het geweldig om binnen in de tandartskamer de instrumenten aan te geven en de afzuiger in de mond van de patiënt te houden en om buiten op de veranda bij de controles de caviteiten van de patiënt op te schrijven en de sondes en spiegels aan te geven en schoon te maken.

Ina zelf was allround en overal verantwoordelijk. Ook voor het invoeren in de computer.

Voor ons is het belangrijk dat het allemaal goed gaat zonder technische, emotionele of lichamelijke hindernissen.
/
Om half 12 reed Stephen, de chauffeur van Noah's Ark, al de poort in van het guesthouse. Met hem werd er eerst een wisselkantoor en de supermarkt bezocht voordat de 1,5 uur durende reis werd aangevangen.

Bij Noah's Ark werd ze verwelkomd door Pita (Piet heeft helaas weer malaria) en héél veel kinderen, die haar al goed kennen. Ook de tweeling Theodore en Zeke, die Ina en haar man Roelof sponsoren, kwamen haar begroeten met een big hug.

Nadat ze haar spullen geïnstalleerd had in haar huisje kreeg ze een kop heerlijke (Hollandse) koffie bij Pita op het terras en kreeg daar de sleutel van de tandartskamer.

Een paar uur later was de tandartskamer weer brandschoon, waren de stoel en unit okee bevonden, was de computer opgestart en werkte het programma Exquise.

Kortom: de praktijk was klaar om morgen de eerste patiënten te ontvangen.

Terug bij haar huisje zorgden een paar lieve kinderen dat Ina een bord eten kreeg en kon ze even genieten van de ondergaande zon op haar terrasje.

Al snel besloot ze dat ze vanavond bijtijds haar luikjes dicht zou doen. Een uitnodiging voor de verjaardag van een kind heeft ze daarom maar afgeslagen.

Het is erg warm en benauwd in Uganda, dus we wensen Ina toe dat ze een goede nacht zal hebben aan de start van haar 2 werkweken.

Veel succes kanjer!
.
2017 03 18 Ina komt aan op Entebbe en wordt door Vincent opgehaaldIna komt aan op Entebbe en wordt door Vincent opgehaaldVandaag werd Ina door haar man op Schiphol afgezet en ging zij met 2 koffers van elk 23 kg en een volle cabinekoffer de douane door.

Stichting HUG is erg trots op haar, want in tegenstelling tot alle vorige uitzendingen gaat Ina nu alleen naar Uganda om daar in 2 weken samen met de Ugandese tandartsen Kevin en Boaz alle 300 kinderen van het kindertehuis Noah's Ark te screenen, zonodig te behandelen en van een poetsinstruktie te voorzien. Zij heeft daar de eindverantwoordelijkheid over.

Ina had een goede reis en werd door onze trouwe Vincent opgehaald en naar het Airport Guesthouse in Entebbe gebracht. Ze kennen stichting HUG en haar vrijwilligers goed en hadden Ina verwend door haar lief te verwelkomen en haar een mega groot bed te geven.

.
Ina Gortemaker van Echten Tandartsassistente  Ina Gortemaker-van Echten
Ina is sinds 1977 werkzaam als tandartsassistente en doorgegroeid naar preventie-assistente, paro-preventieassistente en heeft in 2013 haar opleiding voor tandheelkundige behandelingen bij kinderen afgerond.
Zij heeft haar werkzaamheden verricht in heel veel praktijken, met verschillende werkvelden en wisselende taken en functies.
Ina werkt nog steeds elke dag met veel enthousiasme. Voor de 6e keer mee naar Uganda is echt geweldig! Zij kijkt er enorm naar uit weer mee te mogen als vrijwilliger met de hulpverleningsorganisatie Stichting HUG, deze keer in het kindertehuis Noah's Ark.
Met de aantekening kindertandheelkunde in de pocket zal zij daar heel veel kinderen en ook volwassenen haar hulp kunnen aanbieden.
Kevin Herbert KiberuTandarts Kevin Herbert Kiberu
Nadat Kevin in 2013 zijn diploma Public Health Officer-Dentistry heeft behaald heeft hij ervaring opgedaan als tandarts-vrijwilliger voor Rotary Uganda en Rotary International van 2012 tot heden in afgelegen gebieden.
Tevens heeft hij hulp geboden bij de organisatie: Hope Smiles International (2014-2015) Hij werkte daar als tandarts en zijn taken waren: diagnostisering, behandelplannen maken en tandheelkundige hulp bieden, waaronder prothesen afdrukken en maken, poetsinstrukties en tandheelkundige hygiëne instrueren.
In 2013 en 2014 heeft Kevin voor de organisatie Kyetume Community Based Healthcare Programm dezelfde taken als hierboven uitgevoerd.

In 2016 heeft hij voor onze stichting in de sloppenwijk Polota geweldig werk geleverd.BoazTandarts Boaz Jardel Mwezigwa
In 2007 haalde Boaz zijn diploma in de Public Health Dentistry.
Hij heeft sindsdien gewerkt voor lokale publieke - en privé projekten in de tandheelkunde.
In 2015 heeft hij voor onze stichting het tandheelkundig team in de sloppenwijk Polota ondersteund.
Boaz vindt het belangrijk de arme en onbevoorrechte mensen van hun kiespijn te helpen.
Hij verheugt zich de kinderen van het kindertehuis Noah's Ark op hoog tandheelkundig niveau te mogen behandelen.
.
Vrijdag 21 oktober

De laatste dag van het team ging in en de eindstand is: P1 t/m P6 afbehandeld en de kleuterklassen van 1, 2 en middle class.

alle verrichtingen van het thk teamalle verrichtingen van het thk teamTa Suzanne met de medewerkers van het Airport GuesthouseTa Suzanne met de medewerkers van het Airport Guesthouseta Suzanne met Celeb het jongetje die zij een nieuwe lach hebben gegeventa Suzanne met Celeb het jongetje die zij een nieuwe lach hebben gegeven

Er kwamen nog 3 werknemers van het Airport Guesthouse met pijnklachten, die op de valreep ook nog zonder pijn de poort uitreden.
Klasse werk van tandarts Suzanne en haar 2 assistentes Marianne en Claudia.

eindschoonmaakeindschoonmaakde praktijk blinkt je tegemoetde praktijk blinkt je tegemoetde mooie blinkende praktijkde mooie blinkende praktijk

weekafsluiting P1 tm P7weekafsluiting P1 tm P7De assistentes hebben nog voor de eindschoonmaak gezorgd. Geweldig! Het vlgd team is welkom!


's-Middags werd de weekafsluiting van P1 t/m P7 bijgewoond en was er dit heftige verhaal:


Bernice op de buik van mamma PitaBernice op de buik van mamma PitaGisteravond om half 11 kregen Piet en Pita Buitendijk een telefoontje van de politie; er was een spoedgeval. Met de zwaailichten en het alarm op de ambulance zijn ze over de donkere volle wegen in volle vaart naar het politiebureau gereden. Daar lag op een plastic zak een pasgeboren meisje met de navelstreng onafgebonden aan haar lijfje. Ze bloedde hevig en lag in een plas bloed. Pita heeft een noodkoffer altijd bij zich met daarin ook een navelklem. Deze werd bevestigd en Piet sneed de navelstreng door.

Doordat het kindje zo afgekoeld was heeft Pita haar onder haar t-shirt proberen op te warmen. Thuisgekomen werd ze in een warm badje op temperatuur gebracht en met warme kleertjes en een mutsje aangekleed.

Die nacht heeft ze met ondersteuning van zuurstof op Pita's borst doorgebracht.

Dit meisje, die Bernice (bringing victory) is genoemd, mocht opnieuw geboren worden in de warme en veilige handen van de liefhebbende Pita en Piet.

Bernice 1 dag oudBernice 1 dag oudMarianne en Claudia hebben haar vanavond ook welkom geheten en het kleine mooie kindje met het gewicht van 2450 gram even mogen vasthouden.


Een happy end voor dit geweldige team!


Enorm bedankt (ook Carmelita in de 1e week) voor jullie geweldige inzet en betrokkenheid bij de patiënten van Noah's Ark!


Het bestuur van stichting Help UGanda (HUG) wenst jullie een veilige en goede thuisreis en hopen dat jullie terug kunnen kijken op de goede hulp die jullie geboden hebben! Big hug voor jullie alle vier!


Donderdag 20 oktober

Piet Buitendijk in de stoelPiet Buitendijk in de stoelHet tandheelkundig team is met de afsluitende fase van hun uitzending bezig.

Ze hadden vandaag de grote man die Noah's Ark samen met zijn vrouw Pita heeft opgericht en groot heeft gemaakt: Piet Buitendijk in de stoel.


Morgenochtend nog 2 patiënten van de lagere school en een paar pijnklachten die langs komen, Dan gaat er geïnventariseerd en schoongemaakt worden.

Er is inmiddels een verslag gemaakt en er komt een lijstje met alle tandheelkundige materialen die door de vlgd groep meegenomen moet worden.

Helaas zijn er examens in deze periode waardoor een aantal klassen (P6 en P7 van de lagere school en S4 en S5 van de secundairy school) niet gecontroleerd kunnen worden. Dat is jammer en moet door het vlgd team opgepakt worden. Het is niet anders.


Vanavond was het team uitgenodigd voor de maaltijd bij de nieuwe (Nederlandse)chef de clinique Marinus van der Poel en zijn echtgenote en kinderen. Hij wil ook graag het extraheren leren en ook dat zullen we doorgeven aan het vlgd team. Hij kreeg van Suzanne nog adviezen t.a.v. orhodontie t.b.v.  1 van zijn kinderen.

Zo help je elkaar in een 3e wereldland. Geweldig toch?

Woensdag 19 oktober

Dokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenDokter Barbara leert van tandarts Suzanne extraherenHet team had weer een volgeplande dag, maar alles liep zo vlot dat er tijd was om Dr. Barbara, de chef de clinique van het kleine ziekenhuis van Noah's Ark, de fijne kneepjes van het trekken van kiezen bij te brengen.

Suzanne leerde haar te verdoven en hoe te extraheren. Dr. Barbara was blij deze kennis aan haar lijstje van behandelingen toe te kunnen voegen.

Even later kwam ze Suzanne, Marianne en Claudia halen want er was een bevalling gaande en de moeder vond het goed dat zij daarbij aanwezig waren. Een prachtig, gezond jongetje werd door dr. Barbara de wereld ingeleid. Moeder en zoon maken het goed en kregen de grote beer die tot dat moment als mascotte had gediend.

het net geboren jongetjehet net geboren jongetjeWat een fijne dag was dit!18 oktober

FariahFariahCelebCelebVandaag is er weer flink doorgewerkt om alle patiënten van het kindertehuis Noah's Ark te verlossen van hun kiespijn.

Celeb, het patiëntje met de 2 abcessen aan zijn voortanden, kwam nog even langs om zijn gezonde lach te laten zien.

Kleine Fariah, het adoptie-kindje van Marianne, komt iedere dag na school even dag zeggen. Ze is zó blij met de extra aandacht nu Marianne zo dichtbij is.

Afrikaanse kledingAfrikaanse kledingVanavond hebben Piet en Pita, speciaal in deze week nu het tandheelkundig team er nog is, een Afrikaanse avond georganiseerd. Afrikaanse maaltijdAfrikaanse maaltijdDat was smullen van wat Uganda te bieden heeft aan cultuur! Afrikaanse dansen, - judo, - eten, - kleding, alles kwam voorbij.
Het team heeft genoten!

Dank aan Piet en Pita Buitendijk voor deze warme dank aan alle vrijwilligers!


17 oktober

Marianne de stoelassistente vandaagMarianne de stoelassistente vandaagSuzanne geassisteerd door MarianneSuzanne geassisteerd door MarianneDeze week staat tjokvol gepland met afspraken voor behandelingen.

Doordat de unit vorige week kapot was is er veel oponthoud geweest en daarom startte het team al om klokslag 8.00 uur.

In 1 ruk door werkte tandarts Suzanne met als stoelassistente Marianne en als omloop Claudia. (een omloop-assistente doet alle overige werkzaamheden als sterilisatie, patiënten binnen - en buitenlaten, troosten, de behandeling invoeren in de computer en de unit schoonmaken na iedere patiënt).

GenevièveGenevièveTussen de vele patiënten bevond de kleine, mooie, dappere Geneviève zich. Ze was héél bang maar liet toch de behandeling van haar kiesje toe.

De tandartsbeer mocht haar troosten en een mooi ringetje deed de laatste tranen verdwijnen.


Pas om 17.15 uur werden de instrumenten neergelegd en gingen zij een zeer welverdiende, vrije avond tegemoet.14 oktober

Carmelita op de vloer vd tandartspraktijk om de slang open te houdenCarmelita op de vloer vd tandartspraktijk om de slang open te houdenVandaag moest het gebeuren: de reparatie van de unit. Helaas duurde het nog tot vlak voor hun vertrek voordat de slang gerepareerd was.

Zo'n slang (van de compressor die de boren ondersteunt) wordt poreus door de warmte en de droogte in de maanden waarin hij niet gebruikt wordt.

Carmelita heeft de hele ochtend op de vloer van de praktijk gezeten om de slang open te houden tijdens de behandelingen die Suzanne aan de stoel uitvoerde. Wat een kanjers!

Tevens onmoetten de 2 tandartsen op het terrein van het kindertehuis een héle blije Keleb. Hij was het jongetje met de 2 abcessen en kijk hem nu eens blij lachen (links naast tandarts Carmelita) ?!Keleb met zijn 2 abcessenKeleb met zijn 2 abcessenTrotse Keleb links naast de blije tandarts CarmelitaTrotse Keleb links naast de blije tandarts Carmelita

Claudia met een 5 dagen oud vondelingetjeClaudia met een 5 dagen oud vondelingetjeClaudia keek nog even bij het 5 dagen oude vondelingetje en in de kapsalon, die door st. HUG is gefinancierd, geholpen door de geweldige donateurs die Marianne en Claudia geholpen hebben dit te realiseren.

Vermoeid sloten zij gevieren deze pittige week af en reisden af naar Jinja, waar het Guesthouse Source of the Smile hen een heerlijk ontspannen onderkomen bood voor dit weekend.

Op zondag a.s. zullen Suzanne, Marianne en Claudia gedrieën terugreizen naar Noah's Ark om daar de overvolle agenda weg te werken.

Carmelita zal, volgens afspraak, zich bij het sloppenwijkteam voegen en haar kunt u volgen op de pagina HUG in Uganda 2016.

de kapsalon die door st.HUG geholpen door lieve donateurs van Claudia en Marianne gerealiseerd isde kapsalon die door st.HUG geholpen door lieve donateurs van Claudia en Marianne gerealiseerd isBedankt lieve meiden!
Geniet van een zeer verdiend weekend!
Het is jullie zó gegund!


13 oktober

Extracties op de verandaExtracties op de verandaHet team op de verandaHet team op de verandaWeer een volle dag met controles van alle kinderen die bij Noah's Ark wonen maar ook de schoolkinderen die bij hun ouders in de village wonen.

Het wachten is op de techniker van de tandartsunit, die nog steeds niet gerepareerd is.

Toen hij na 5 uur arriveerde had hij van alles bij zich om te verkopen (wat we niet nodig hebben) maar niet de slang van de compressor die kapot is. Een hartig woordje van Piet Buitendijk zorgde er voor dat hij morgen het karwei echt- écht (??) af gaat maken.


Ondertussen werd er nog van alles geprobeerd om de unit toch te laten werken; de tandartsen lagen op de grond om de slang goed zijn werk te laten doen, waardoor er een kindje behandeld kon worden met een dubbele (eruptie) cyste en nog een aantal extracties. Claudia legt alles vast in het digitale systeem.

4 paar handen aan de stoel4 paar handen aan de stoelDe tandartsen op de vloerDe tandartsen op de vloerStoer en groot mondje openStoer en groot mondje open
Het jonge patiëntjeHet jonge patiëntjeDe behandeling van de cystesDe behandeling van de cystesFariah samen met haar adoptiemamma Marianne op controleFariah samen met haar adoptiemamma Marianne op controle
499 (!!) controles zijn er verricht; de achterstand is volledig bijgewerkt. Wat een kanjers!

De agenda voor de vlgd werkweek staat propvol en ze zullen er naar streven om alle pijnklachten en caviteiten te behandelen.

Wat zijn we blij met zo'n enorme daadkracht!


DANK voor alle 4!

Extracties op de verandaExtracties op de verandaDinsdag 11 oktober

Vandaag liet de tandartsunit hen in de steek en moest er geïmproviseerd worden.

Alle extracties konden gewoon doorgaan en tevens de controles van de lagere school kids.


Ook het invoeren van alle controles en verrichtingen tot nu toe in de computer was een mega klus die nu 'bij' is, dus hun tijd werd goed besteed.
Maandag 10 oktober

The 2nd kids worden gescreend op de veranda van de kliniekThe 2nd kids worden gescreend op de veranda van de kliniekDe praktijk ziet er spik en span uit. een prachtige Tandartsstoel en unit met alle tandheelkundige mogelijkheden.
Suzanne en Marianne ontvangen daar vandaag alle kinderen van de secondairy school, de pubers, die een behandeling moeten ondergaan.

Carmelita en Claudia ontvangen de overige pubers voor een controle op een verplaatsbare tandartsstoel op de veranda van het ziekenhuisje.
Eindresultaat: voor 3 volle dagen werk! En dan gaan we de overige kids controleren, waar ook vast wel het een en ander moet worden gevuld oid.

5 dgn oud vondelingetje5 dgn oud vondelingetjeErg leuk was dat het complete tandheelkundige team uitgenodigd was op de verjaardag van Pita, de big mamma van Noah's Ark.

Dat was een waar feest! Barbeque met cake en ijs toe. Ze hebben genoten van alle dansjes en tekeningen die voor mamma ingestudeerd en gemaakt zijn.
Hoe de allerkleinsten al reageren op de muziek; kortom iedereen was aan het swingen.


De nieuwste aanwinst is 5 dagen oud, een vondelingetje! Marianne ontfermde zich met al haar moederliefde over het kindje.Kinderen feliciteren PitaKinderen feliciteren PitaPitas verjaardagPitas verjaardagPita snijdt de verjaardagscake aanPita snijdt de verjaardagscake aan
Lunch op de veranda bij het huisje op NALunch op de veranda bij het huisje op NA
Het Tandheelkundig team voor Noah's Ark heeft op donderdag 6 oktober 2016 een voorspoedige reis gehad.

Na een paar dagen acclimatiseren en genieten van de prachtige natuur en cultuur in en rond Entebbe zijn ze op 8 oktober jl doorgereisd naar het kindertehuis Noah's Ark.

In 2 kleine estates (kleine huisjes met een huiskamer, een klein keukentje, een badkamer en 2 slaapkamers) hebben ze hun intrek genomen.

Vandaag gaan ze de tandartspraktijk schoonmaken en zich voorbereiden op het grote werk dat morgen begint.

Claudia en Marianne klaar voor vertrek 300pxbClaudia en Marianne klaar voor vertrekAankomst op EntebbeAankomst op Entebbe
Deze dames hebben speciaal voor hun werk in Uganda een eigen actie gestart.
Bekijk hun actie:
Actie tandarts Suzanne en t.a. assistentes Claudia en Marianne

Tandarts Suzanne Timmenga

Suzanne TimmengaSuzanne Timmenga is ruim 25 jaar tandarts en werkzaam bij Centrum Mondzorg Rolde.
Zij heeft ruim 10 jaar een eigen tandartspraktijk gehad in Hoogezand.
Ze werd enthousiast gemaakt voor dit tandarts vrijwilligersproject door collegae.
Haar eigen kinderen zijn nu ouder en is er ruimte en gelegenheid eens iets voor een ander te betekenen.
Het zal haar eerste ervaring worden en ze heeft veel zin om de kinderen bij Noah’s ark blij te maken met mooie tanden en een gezond gebit.Marianne DikkersTandartsassistente Marianne Dikkers
Marianne Dikkers, tandarts-assistente is 51 jaar en moeder van twee jongens van 18 en 15 jaar.
Ze werkt als tandartsassistente bij Mondzorg Rolde.
Een paar jaar geleden is Marianne voor het eerst namens stichting HUG bij Noah's Ark geweest.
Toen is zij helemaal enthousiast geworden en is dan ook erg blij dat ze zich voor de vierde keer nuttig mag maken in de tandartspraktijk van Noah's Ark.
Marianne verheugt zich op het weerzien van alle mensen die haar erg dierbaar zijn geworden.
 

Claudia MulderTandartsassistente Claudia Mulder
Claudia Mulder, tandarts-assistente zal in oktober voor de 2e keer naar Noah's Ark gaan om daar met het tandheelkundig team te werken. Al een aantal jaren werkt ze met zowel Marianne als Suzanne in dezelfde praktijk: Mondzorg te Rolde. Zelf is ze moeder van 3 kinderen in de leeftijd van 25, 23 en 20 jaar, dus vandaar dat ze nu in de gelegenheid is om dit werk te kunnen doen. Claudia kijkt er naar uit om alle kinderen weer terug te kunnen zien en te bekijken hoe het nu, anderhalf jaar later, met ze gaat.


De twee weken zijn inmiddels voorbij.

Lees alle verslagen via deze link: Verslagen van de twee weken tandartsenpraktijk Noah's Ark
2016 01 koninklijke onderscheidingHet heeft op 15 januari 2016 de koning behaagd Piet en Pita Buitendijk van kindertehuis Noah' Ark in Mukono Uganda te decoreren met de orde van Oranje Nassau!
Stichting Help Uganda (HUG) heeft vanaf 1 aug 2014 alles in het werk gesteld om deze bijzondere mensen te decoreren. Zij hebben met zoveel liefde, energie en doorzettingsvermogen in de afgelopen 15 jaar zovele kinderen van de wisse dood gered, een toekomst gegeven gebaseerd op liefde en warme betrokkenheid. Vrijdag 15 januari jl was het een feit: de heer Hennekes, ambassadeur in Uganda speldde Piet & Pita deze zo verdiende versierselen op. Ze waren er erg blij mee en de kinderen? Die waren super TROTS, net als iedereen die het werk van Piet en Pita kent. Van harte gefeliciteerd!!!

Er werd een speciaal voor hen gecomponeerd lied gezongen door alle kinderen, er werd een ABC met 26 kadootjes voorgedragen en er werd lovend gespeeched. Zo verdiend en zo eindelijk recht gedaan aan alle energie en tegenslagen die ze gegenereerd en geincasseerd hebben in de afgelopen 15 jaar.

Lang leve deze geweldige mensen!pp 2

pp

Arend van den Akker 250pxhTandarts Arend van den Akker
Arend heeft een praktijk in Alphen aan den Rijn. (Tandheelkundig Centrum Vitalis)
Al meer dan dertig jaar is hij tandarts en zijn grote passie is de esthetiek.
Op dat gebied geeft hij lezingen, cursussen en publiceert met enige regelmaat.

Een nieuwe passie op tandheelkundig gebied is ontstaan toen hij in 2014 Uganda gedurende 2 weken controles en behandelingen bij de kinderen van Noah's Ark uitvoerde.
Hij was overgehaald door zijn vriendin Miranda van den Oever om daar ook eens een kijkje te komen nemen.
Wat zijn oog zag, zit nu in het hart en met plezier zal hij op 19 maart a.s. afreizen naar Uganda om daar weer twee weken tandheelkundige zorg te leveren, geassisteerd door Miranda van den Oever.


Miranda van den Oever 250pxhTandartsassistente Miranda van den Oever
Miranda van den Oever is vanaf 2004 werkzaam in de tandheelkunde. Ze is tandarts-en preventie assistente. Het leuke aan dit werk werk vindt zij dat geen enkele behandeling en geen enkel persoon hetzelfde is, dat maakt het werk elke dag weer verrassend. In 2013 is Miranda voor het eerst mee naar Uganda geweest voor poetsinstructie en asssistentie bij het HUG-tandheelkundig team. Het was zo bijzonder dat zij ook in 2014 en 2015 weer heel graag mee ging en daarna nog 2 weken in de Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark heeft geholpen, samen met Tandarts Arend van den Akker. Daar kunnen de mensen "echt" behandeld worden, poetsinstrukties, sealen, vullen, en als het echt nodig is ook extracties. Ook dit jaar weer een grote uitdaging voor Miranda: zoveel mogelijk mensen helpen!!


Op 19 maart a.s. vertrokken zij en kwamen op 2 april moe maar voldaan weer thuis!

.
Werkweek van 23 tot 28 oktober 2015.
Het volledige sloppenwijkteam heeft bij Noah's Ark alle kinderen een poetsinstructie en een tandheelkundige controle gegeven.
De gaatjes en pijnklachten werden in deze korte tijd voor een deel direkt behandeld.

Hierbij de foto's die getuigen van een hardwerkend team.De kapsalon op het terrein van Noah's Ark is klaar. De naam the Scissor tussen de 9 meter hoge schaar en 7 m hoge kam staat er op.

We bedanken nogmaals Netty en Ronny de Best voor hun grandioze donatie zodat we Noah's Ark en de kinderen van de middelbare school die voor het vak kapper kiezen deze leerplek hebben kunnen bieden.Noah's Ark is inmiddels het thuis van 172 kinderen. Helaas komen er nog wekelijks kinderen die 'weggegooid' zijn bij. Ook in de week van 6 t/m 13 juni 2015 werd Pius bij de politie opgehaald, zijn moeder zat in de gevangenis en de arme baby van bijna 8 maanden lag zwaar ondervoed (6 pond) alleen in de hut.
Pita geeft hem dag en nacht iedere 2 uur 30 cc speciale flesvoeding.Tevens werden Piet en Pita opgeroepen om een meisje van 2,5 jaar die achtergelaten was op het ziekenhuisterrein op te halen. Toen we aankwamen bleek het gehandicapte meisje, die door Pita Mirjam werd genoemd, minstens 7 jaar te zijn.
Ze zat in haar eigen urine en lachtte ons stralend tegemoet, alsof ze voelde dat het nu goed zou komen.
Ze werd provisorisch gewassen en van schone kleertjes voorzien. Thuis werd ze in een warm bad gezet en kreeg ze een heerlijke maaltijd voordat ze in een veilig bedje werd gelegd.Het trof ons voor de zoveelste keer hoe liefdevol, warm en met volle overgave Piet en Pita deze kinderen verwelkomen, hen in hun huis en hart opnemen en van alle noodzakelijke zorg voorzien.

Deze mensen en hun heerlijke thuis voor zovele kinderen zijn niet meer weg te denken uit de Ugandese samenleving. Ze worden met een grote regelmaat benaderd door politie, ministerie en overheid voor hun inzicht en probleemoplossend vermogen.

Drs. A. van den Akker en M. van den Oever  

Conclusie

Werken in Afrika  is echt "different  cook"... De eerste dagen dacht ik echt waar ben ik aan begonnen.  Maar na enige  tijd went  dit. Je past je aan de onmogelijkheden  en beperkingen.  Ik heb kwalitatief  goede tandheelkunde  kunnen  doen, doch beperkt van   omvang.  Echter  niet  minder zinvol!  Het lijkt  een druppel  op een gloeiende  plaat, maar je kunt  voor een aantal  mensen  een
enorme  relief  betekenen.  Hun kwaliteit  van leven  neemt  met een paar simpele  ingrepen behoorlijk  toe.
Door dit voorbeeld  te geven,  hopen we dat ze het overnemen  en doorgeven.  Daarbij  zien  we op Noah’s Ark nu echt een verschil   optreden met de mensen  buiten  de muur.  Elke keer een klein stapje beter.
Nu een keer niet  gewerkt  voor geld,  maar voor dank en betekenis.  Het voelde  goed.
 
Met dank aan Wilma  (Stichting  HUG) voor de organisatie  en verzorging!;  dank aan collega  Henk (echtgenote  Wilma)  voor de  bijstand!;  dank aan Miranda  voor de goede assistentie!  Dank aan Ruth  en Sarah voor hun  hulp  en dank aan Piet en Pita voor hun   gastvrijheid.
Last but not least: Dank aan de firma's  Henry  Schein,  Ivoclar  Vivadent  en Voco voor de door hen beschikbaar  gestelde   materialen  voor deze twee weken. Het was absoluut  zinnig  en we zijn  door de materialen  heen.

We verwijderden 64 elementen, maakten 103 vullingen en 72 sealants, deden 4 endo's, en 40 gebitsreinigingen, gaven 15  poetsinstructies; deden 453 controles en 3 preventieve beslijpingen. Er werd 1 operculum vrijgelegd en 1 antrumperforatie gesloten.
Er waren 4 esthetische cases en we maakten 10 x rays. Genoeg gedaan dus.
 
Aldus,  Miranda  van  den Oever en Arend van den Akker.

Roelof MellensRoelof Mellens

Roelof werkt in een algemene praktijk (Oranjebuurt) in Assen en vindt het leuk het vak zo breed mogelijk te beoefenen. Daar hoort ook ontwikkelingswerk bij. Enkele collega`s zijn eerder geweest en hebben hem enthousiast gemaakt om een keer twee weken voor Stichting Help UGanda (HUG) te gaan werken.
20 maart 2015 gaat hij 2 weken samen met zijn vaste assistentes Claudia en Marianne de klus klaren.Marianne DikkersMarianne Dikkers

Marianne Dikkers is 49 jaar en heeft 28 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Marianne is in oktober 2013 en in maart 2014 ook voor de stichting HUG bij Noah's ark geweest en was wederom zo enthousiast over dit project dat ze niet kon wachten om opnieuw naar Uganda te gaan.

"Het geeft mij een goed gevoel om iets voor deze mensen te mogen betekenen."

 

Claudia MulderClaudia Mulder

Claudia Mulder is 48 jaar en al ruim 20 jaar tandartsassistente. Ze heeft in verschillende praktijken gewerkt en ervaring opgedaan en is nu al een aantal jaren een collega van Marianne. Ook heeft ze al 8 jaar met Roelof samen gewerkt. Door de verhalen van Marianne is ze enthousiast geworden en zou ze zelf graag met eigen ogen willen zien en ervaren hoe groot de impact van slechte voorzieningen en armoede op de mondverzorging kan zijn. Deze reis naar Uganda ziet ze als een uitdaging om haar bestaande kennis en vaardigheden in te kunnen zetten in dit project en zodoende haar steentje bij te kunnen dragen.
Noah's Ark was, zoals we eerder bekend maakten, voorzien van een nieuwe Tandartsstoel en unit, stoeltjes en toebehoren in maart 2014.
U kunt op de pagina Tandheelkunde van Noah's Ark het verhaal lezen en de foto's zien van tandarts Arend van den Akker en tandartsassistente Miranda van den Oever over hun werkweken in de tandheelkundige kliniek van Noah's Ark van 25 oktober tot 8 november jl.

Noah's Ark is nog steeds groeiende en in het grote kinderhuis worden iedere maand nieuwe gevonden, verlaten, afgestane baby's (onder vaak erbarmelijke omstandigheden) opgenomen. Met grote zorg, liefde en aandacht worden deze kindertjes omringd, ook als dat veel kosten en (nachtelijke) zorg met zich meebrengt. Geen moeite is te veel!
Stichting Help UGanda (HUG) wil hierbij nogmaals benadrukken dat wij Piet en Pita Buitendijk intens dankbaar zijn dat zij zich zoveel moeite, energie, expansie, zorgen etc getroosten om al deze kinderen een veilige, warme en goede toekomst te geven.

Zij lieten voor ondergetekende, zomaar op een schooldag, de volledige big childrens band een optreden voor haar verjaardag verzorgen, als dank voor de reeds jarenlange trouwe en goede, intense band.

Op haar beurt werd er door de HUG-voorzitter voor deze geweldige mamma en pappa van zovele kinderen een toneelstukje opgevoerd. Twee kinderen gaven Piet en Pita een symbool voor hun verbondenheid met de kinderen en werd er stilgestaan bij het geweldige werk dat deze twee mensen samen hebben bewerkstelligd. Wat een KANJERS !!!

aubade-6aubade-6bezinning met P-P-4bezinning met P-P-4bezinning met P-P-7bezinning met P-P-7NA-big bandNA-big bandserenadeserenade

arend2014Arend van den Akker

Arend heeft een praktijk in Alphen aan den Rijn. (Tandheelkundig Centrum Vitalis)
Al dertig jaar is hij tandarts en zijn grote passie is de esthetiek.
Op dat gebied geeft hij lezingen, cursussen en publiceert met enige regelmaat.

Een nieuwe passie op tandheelkundig gebied is vorig jaar ontstaan toen hij in Uganda meedeed met het uitvoeren van controles bij de kinderen van Noah's Ark.
Hij was overgehaald door zijn vriendin Miranda van den Oever om daar ook eens een kijkje te komen nemen.
Wat zijn oog zag, zit nu in het hart en met plezier zal hij eind oktober afreizen naar Uganda om daar twee weken tandheelkundige zorg te leveren, geassisteerd door Miranda van den Oever.

miranda2014Miranda van den Oever

Miranda van den Oever is vanaf 2004 werkzaam in de tandheelkunde. Ze is tandarts-en preventie assistente. Het leuke aan dit werk werk vindt zij dat geen enkele behandeling en geen enkel persoon hetzelfde is, dat maakt het werk elke dag weer verrassend. Vorig jaar is Miranda voor het eerst mee naar Uganda geweest voor poetsinstructie en asssistentie bij het HUG-tandheelkundig team. Het was zo bijzonder dat zij ook dit jaar weer heel graag mee gaat en daarna nog 2 weken in de Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark wil helpen, samen met Tandarts Arend van den Akker. Daar kunnen de mensen "echt" behandeld worden, poetsinstrukties, sealen, vullen, en als het echt nodig is ook extracties. Ook dit jaar weer een grote uitdaging voor Miranda, zoveel mogelijk mensen helpen!!

Berthelle Passchier en haar assistentes Marianne Barnsteen en Anne Meijers hebben de primeur om met de door stichting HUG nieuw aangeschafte tandheelkundige unit te werken.
Zij zijn van 22 maart tot 5 april in Uganda en na de controle en poetsinstrukties van alle huis- en school-kinderen zullen zij allen, ook volwassenen, met kiespijn behandelen.

Ieder half jaar (maart en oktober) zendt stichting Help UGanda (HUG) een Tandheelkundig Team naar het kindertehuis Noah's Ark om in deze prachtig geoutilleerde kliniek controle te houden op de gebitsstatus van de kinderen, het personeel en de mensen uit de belendende dorpen.

We zijn er trots op dat we op deze wijze meehelpen aan het verbeteren van de algehele gezondheid van bovengenoemde groep.

Nieuwe tandheelkundige unitNieuwe tandheelkundige unit

Berthelle PasschierBerthelle Passchier

Berthelle is 28 jaar werkzaam als tandarts in haar algemene praktijk. Mensen van 2 tot 90 jaar en in het bijzonder angstige mensen maken haar werk dagelijks boeiend. Tevens werkt ze reeds 16 jaar met heel veel plezier als tandarts voor verstandelijk beperkte mensen, thuiswonend en op de Willem van den Berg te Noordwijk.
Ze heeft 6 keer deelgenomen aan teams van de Stichting Tandheelkunde Kenia in de regio Ukunda, waarvan 2 jaar als bestuurslid. Vorig jaar is ze , samen met Nettie de Best, voor het eerst naar Noah's Ark gegaan......... Het werk aldaar is zeker niet klaar , dus gaat ze met heel veel goede zin in maart , samen met Anne Meijers en Marianne Dikkers, weer aan de slag!.

marianneMarianne Dikkers

Marianne Dikkers is 48 jaar en heeft 27 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Marianne is in oktober 2013 ook voor de stichting HUG bij Noah's ark geweest en is toen zo enthousiast geworden over dit project dat ze niet kon wachten om opnieuw naar Uganda te gaan.

"Het geeft mij een goed gevoel om iets voor deze mensen te mogen betekenen."

annemeijers2014Anne Meijers

Anne is 24 jaar, werkzaam als intensive care verpleegkundige en heeft ruim 3 jaar werkervaring als verpleegkundige in een algemeen ziekenhuis. Ook heeft zij stage- en werkervaring in andere facetten van de gezondheidszorg, zoals thuiszorg en zorg voor verstandelijk beperkte mensen. Werken in het buitenland heeft haar interesse en daarom volgt zij momenteel een tropencursus.

Voor haar is dit de eerste keer dat ze aan een project in het buitenland meedoet en ze heeft heel veel zin om dit samen met Berthelle Passchier en Marianne Dikkers te gaan doen..

Zie hier een staaltje vakmanschap en moederliefde: Nelima en haar broertje 1,5 maand later (zie het Nieuws met foto's uit maart jl. hieronder).
Chapeau voor Pita van Noah's Ark die dit karwei met haar liefde en zorg dag en nacht (!) heeft volbracht!

En herken je ze? Dit zijn Robin en Nelima (rechts), zien ze er niet prachtig uit!<br/>Nelima woog op deze foto op 50gr na 7 kilo. Geweldig hè?!En herken je ze? Dit zijn Robin en Nelima (rechts), zien ze er niet prachtig uit!
Nelima woog op deze foto op 50gr na 7 kilo. Geweldig hè?!

investering-unit-2014-001Stichting Help UGanda (HUG) heeft dit jaar geinvesteerd in een complete nieuwe tandheelkundige unit voor de tandartspraktijk die wij gerealiseerd hebben op het terrein van Noah's Ark.
Een complete tandheelkundige unit houdt in:

 • een tandartsstoel
 • 2 werkkrukjes
 • een operatielamp
 • een boreninstallatie met werkblad
 • een afzuiginstallatie
 • een spitoon
 • een beeldscherm om digitale foto's te maken en te tonen.

De tandartsen zijn blij met deze up-to-date unit en kunnen nog beter alle kinderen, volwassenen van Noah's Ark en haar omgeving behandelen.

Ianthe van der SterrenIanthe van der Sterren wordt de nieuwe tandarts voor Noah's Ark. Ianthe is 7 jaar werkzaam als tandarts. Ze is een gedreven tandarts die naast algemene tandheelkunde een uitdaging ziet in orthodontie, het behandelen van patiënten met tandartsfobie en kinderen. Ze werkt bij Centrum Mondzorg Rolde en 1 dag per week doet ze orthodontie bij Elementen Mondzorg in Borger.

Ianthe heeft 3 keer deelgenomen aan het tandheelkundig scholenproject van DDFI in Lombok. Nu is ze benieuwd naar de tandheelkunde in andere landen en wil graag met Marianne Dikkers haar ervaringen, kennis en kunde inzetten om de tandheelkunde en gebitten in Uganda te verbeteren!

Marianne DikkersMarianne Dikkers is 48 jaar en heeft 27 jaar ervaring als tandartsassistente. Een groot deel van haar carrière heeft ze gewerkt in de tandheelkundige zorg voor geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen. Ook heeft ze veel ervaring met kindertandheelkunde en angstbegeleiding.
Voor haar is dit de eerste keer dat ze aan een project in het buitenland meedoet en ze verheugt zich erop om dit samen met tandarts Ianthe te gaan doen.

Het kindertehuis Noah's Ark vangt baby's op die door hun ouders te vondeling zijn gelegd of waarvan de moeder bij de geboorte gestorven is. In het laatste geval blijft het kind contact houden met de vader en zal hij/zij op de daarvoor afgesproken leeftijd teruggaan naar het ouderlijk huis.

Vaak zijn de gevallen van kinderen die gevonden zijn langs de kant van de weg, op een vuilnishoop, in een pit-latrine bijzonder schrijnend, maar in het geval van kleine Nelima en haar broertje Robin is er sprake van een overtreffende trap.
Beide kinderen zijn achtergelaten door hun moeder en haar nieuwe vriend, die haar kinderen uit een vorige relatie niet wilde accepteren. De oma zou voor hun zorgen, maar heeft dit niet gedaan.

Grote vragende oogjes kijken je aan.....Grote vragende oogjes kijken je aan.....Iedere 2 uur krijgt Nelima 45cc.Iedere 2 uur krijgt Nelima 45cc.

Het kleine ventje Robin van 2,5 jaar lijkt niet ouder dan 1 jaar, maar zijn zusje Nelima is met haar 1,5 jaar nog maar 4,5 kg(!) zwaar. Pita, de liefste moeder in Uganda, heeft haar in haar hart en armen gesloten en er is nu na 14 dagen alle hoop dat Nelima dit gaat overleven. Met hele kleine beetjes speciale voeding (aanvankelijk 45 cl) wordt ze iedere 2 uur gevoed. Ze wil dolgraag meer, maar dat zouden haar hartje en andere organen niet kunnen verdragen. Dag en nacht is Pita iedere 2 uur druk met dit kleine meisje, die geen seconde van haar zijde wijkt. Ze lijkt alleen Pita te vertrouwen en geeft haar en Piet inmiddels, als dank, een gulle lach. Iedereen die om haar heen staat en stond houdt het niet droog als je dit vertrouwen van nabij mag gadeslaan.

We wensen kleine Nelima en haar broertje veel gezondheid en geluk in de toekomst en we bedanken - nogmaals - Piet en Pita voor hun warmte en trouw naar deze in de steek gelaten kinderen!

NelimaNelimaZo mager.....Zo mager.....

Berthelle PasschierBerthelle Passchier Berthelle is 27 jaar werkzaam als tandarts in haar algemene praktijk. Mensen van 2 tot 90 jaar en in het bijzonder angstige mensen maken haar werk dagelijks boeiend. Tevens werkt ze reeds 15 jaar met heel veel plezier als tandarts voor verstandelijk beperkte mensen, thuiswonend en in Noordwijkerduin.
Ze heeft 6 keer deelgenomen aan teams van de Stichting Tandheelkunde Kenia in de regio Ukunda, waarvan 2 jaar als bestuurslid. Heel graag wil ze haar ervaring delen met en leren van onze ervaringen op het gebied van tandheelkunde in Uganda binnen Stichting Help UGanda (HUG).
Berthelle vindt het een uitdaging om samen met Nettie de Best, haar assistente, te kijken hoe zij kunnen helpen in en vanuit Noah's Ark!

Nettie de BestNettie de Best Nettie is sinds 1974 werkzaam als tandartsassistente, waarvan 10 jaar in de praktijk van tandarts Passchier. Alle voorkomende werkzaamheden in een tandheelkundige kliniek heeft zij verricht, ook het werken met mensen met een verstandelijke beperking, waarin zij nog steeds samenwerkt met Berthelle.
Ook Nettie is zeer gemotiveerd om de patiënten in Uganda van hun kiespijn af te helpen, niet in de laatste plaats omdat zij de cultuur en het Afrikaanse leven zo goed kent vanuit haar ervaring die zij heeft opgedaan tijdens haar 2-jarig verblijf in Zuid Afrika.

In november 2010 kon u lezen op onze pagina Acties dat tandartsenpraktijk Colmschate, de heren Den Breejen en Van der Veer, een grandioze gift deden aan het Kindertehuis Noah's Ark in Mukono: hun hele tandheelkundige inboedel.
De Deventer tandartsen hebben alles gedoneerd wat nodig is om een goede praktijk te kunnen runnen: van 2 tandartsenstoelen tot röntgenapparatuur, borenunits, operatielampen, afzuiginstallatie, generator, complete wachtkamermeubels, lampen, tafels, wandmeubels en klein instrumentarium.

Behandelkamer.Behandelkamer.Behandelkamer.Behandelkamer.

Inmiddels werd er op het terrein van het kindertehuis hard gewerkt aan het gebouw waar de tandartspraktijk gevestigd zou worden. In september 2011 is dit 2e gebouw officieel geopend door de koning van de Kabaka's: Ronald Muwenda Mutebi II.

OpeningNa een grootscheeps vervoer over land en zee kwam de tandartsenpraktijk in Mukono, Uganda aan en werd aldaar geïnstalleerd door techniker de heer Bertus Jongerius van de Fa. Dental Air.
Eind oktober 2011 was ons Tandartsenteam ter plekke en actief in deze nieuwe praktijk. Alles liep gesmeerd en het voelde als een luxe voor de tandartsen om net zo te kunnen werken als thuis in Nederland.

23 Oktober 2011 werd de tandartspraktijk officieel geopend door de voorzitter van Stichting Help UGanda (HUG) Wilma den Breejen-Buhrs. Omdat deze praktijk het gehele jaar van (Nederlandse en Ugandese) tandartsen gaat worden voorzien, zal onze tandheelkundige expertise 1 maal per jaar niet meer nodig zijn en sloten wij dit project na 5 trouwe jaren af.
Dit was reden voor een inhuldigings/afscheids-feestje: er werd een grote bbq in de tuin van Noah's Ark georganiseerd en de dansers en drummers van het kindertehuis zorgden voor de muzikale omlijsting.

Overhandiging sleutel tandartsenpraktijk bij Noah's Ark.Overhandiging sleutel tandartsenpraktijk bij Noah's Ark.Wachtkamer en behandelkamer.Wachtkamer en behandelkamer.

Dank voor de gulle gaven van de tandartsen Den Breejen en Van der Veer, dank aan Fa. Van der Sluis o.l.v. Ron & Arnet Calis voor de opslag en het gratis vervoer van de complete tandartsenpraktijkinrichting, dank voor het kosteloos monteren van de volledige unit door de heer Jongerius, dank aan alle tandartsen die sinds 2006 binnen Noah's Ark hun tandheelkundige hulp hebben geboden en dank voor het management van Noah's Ark voor hun vertrouwen in onze tandheelkundige zorg aan hun kinderen en personeel.

Binnen de muren van Noah's Ark is altijd beweging, voortgang en ontwikkeling. Naast de bouw van een middelbare school en het voltooien van een serie tilapia-vijvers, wordt er naarstig gewerkt aan de bouw van de boerderij en gespaard voor nieuwe dieren en last but not least is er tijdens onze werkweek begonnen aan de bouw van een Tandheelkundige praktijk, gesponsord en ingericht door Stichting Help UGanda (HUG).

Pita geeft een nieuw kindje de moederliefde die het zo gemist heeft.Pita geeft een nieuw kindje de moederliefde die het zo gemist heeft.Blije aunties.Blije aunties.

Een van de vele baby's van Noah´s Ark.Een van de vele baby's van Noah´s Ark.Onze estates op het terrein van Noah´s Ark.Onze estates op het terrein van Noah´s Ark.

Ook dit jaar streken we met ons team vrijwilligers neer in een van de heerlijke estates (huisjes) om van daaruit alle projecten te bezoeken die binnen Stichting Help UGanda (HUG) opgenomen zijn.

In de 2e week bezette Stichting HUG 2 estates vanwege de komst van het tandheelkundig team. Zij controleerden, behandelden (zonodig) tandheelkundig alle kinderen van het kindertehuis, de kinderen van de New Horizon-Primary School én de mensen uit de village. Complete scholen kwamen in pick-uptrucks en VW-bussen aan met kinderen met pijnklachten.

Ook de kinderen van kindertehuis KAYDA uit Kampala en de kinderen van de invalideschool Sure Prospect Institute lieten zich door onze tandartsen op het terrein van Noah's Ark behandelen. Ieder ging blij weg met een speeltje of een sieraadje, verlost van die nare kiespijn die hen al zo lang uit hun slaap hield.

Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.Tandartsen aan het werk bij Noah´s Ark.

De leiding van Noah's Ark heeft ons gevraagd het geld dat Stichting Help UGanda hen jaarlijks doneert, een aantal jaren opzij te zetten zodat de totstandkoming van de tandartsenpraktijk grotendeels door Stichting Help UGanda zal kunnen worden gerealiseerd.

"Tandartsenpraktijk Colmschate" in Deventer heeft het volledige interieur toegezegd aan deze praktijk op het terrein van het kindertehuis in Mukono. Dit houdt in dat men het navolgende doneren zal:

 • 2 tandartsenstoelen
 • 2 units
 • 2 o.k.-lampen
 • 6 rijstoeltjes
 • 2 rijkastjes
 • 2 wandmeubels
 • 2 röntgenapparaten
 • 1 ontwikkelbak
 • afzuigapparatuur
 • administratiekasten
 • wachtkamerstoelen
 • computers
 • airco's

De Tandartsenpraktijk in aanbouw.....De Tandartsenpraktijk in aanbouw.....

Het tandheelkundig team
Werkweek van 26 oktober t/m 9 november 2013.

Bekijk hier ook het verslag van Ianthe van der Sterren (tandarts) en Marianne Dikkers (tandartsassistente) tijdens hun werkweek

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 16 t/m 30 maart 2013.

Bekijk hier ook het verslag van Berthelle Passchier (tandarts) en Nettie de Best (tandartsassistente) tijdens hun werkweek

De eerste tandarts voor Noah's Ark!

Berthelle Passchier, tandarts te Noordwijk, zal van 16 t/m 30 maart 2013 voor Stichting Help UGanda (HUG) werken in de nieuwe Tandheelkundige kliniek van Noah's Ark in Mukono.
Samen met haar vertrouwde assistente Nettie de Best zullen zij de kinderen, het personeel, de schooljeugd en de bewoners van de omliggende dorpen tandheelkundig behandelen. Tevens zullen zij noodhulp verrichten aan de kinderen met kiespijn van de 2 projekten: KAYDA kindertehuis te Kampala en de invalideschool Sure Prospect Institute te Kajansi.

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 22 maart t/m 5 april 2014.

Bekijk hier ook het verslag van Marianne, Anne & Berthelle tijdens hun werkweek

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 25 oktober t/m 8 november 2014.

Het Tandheelkundig team
Werkweek van 20 maart t/m 3 april 2015.

Subcategorieën

Klik hier voor het online Aanmeldformulier Tandheelkunde Noah's Ark

Noah's Ark groeit en bloeit. Steeds meer kinderen uit de omliggende dorpen weten de lagere - en middelbare school van het kindertehuis  te vinden.
Er is een slaapzalencomplex opgezet om de kinderen die van ver komen onderdak te bieden.
Piet en Pita Buitendijk doen er alles aan om meer kinderen in het arme Uganda van een goede schoolopleiding te voorzien en daardoor hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

De middelbare school-opleiding bestaat uit ('s-morgens) een algemeen lesgedeelte (engels, rekenen, geografie, geschiedenis etc.) en 's-middags praktische lessen, waarvoor ieder kind zijn eigen keuzes mag maken:
o.a. houtbewerking (de babybedjes worden o.a. hier gemaakt en de nachtkastjes van ieder kind)
 • metaalbewerking
 • autotechniek
 • fietsenmaker
 • landbouw
 • veeteelt
 • metseltechniek
en ook:
 • bibliotheek-assistentie
 • opleiding tot onderwijzer
 • verzorging algemeen
 • kinderverzorging
 • ziekenverzorging
 • tandarts-assistente (bij de tandartsen van stichting HUG)

Zoals onze aktie van Nettie en Ronny de Best al heeft aangegeven in het artikel over de actie van Ronny en Nettie, hebben wij hun geweldige donatie ingezet - in overleg met hen - voor de realisatie van een kapsalon op het terrein van het kindertehuis Noah's Ark.
Deze kapsalon wordt, net als alle werkplaatsen, ingezet als leer-werkplek voor de leerlingen van de middelbare school die zich willen bekwamen in het kappersvak.

Stichting HUG heeft in juni en oktober 2015 de vorderingen gezien en het eindresultaat mag er wezen: een prachtige kapperszaak waar veel mensen met plezier hun haren zullen laten stylen.

Er wordt gebruik gemaakt van een container, die volledig ingericht zal worden met kastjes, kappersstoel, washoek, etc.
De buitenkant kreeg een lik verf en ziet er straks, met de aanduiding Barbershop Noah's Ark, aantrekkelijk uit.
Omdat de kapperszaak ook voor mensen uit de omgeving bezocht kan worden ligt deze aan de rand van het terrein van Noah's Ark, aan de openbare (zand)weg.
Module BgMax heeft geen inhoud
Naar boven