2018 mobiele unit bedankt

2015

Verslag werkweken Noah’s Ark; 22 maart 2015 tot en met 3 april 2015.
 foto 01 henry schein


voco the dentalist
Zaterdagochtend 21 maart 2015 zijn we op tijd vertrokken naar Schiphol. Spannend was of onze koffers wel geaccepteerd zouden worden, ze waren flink gevuld. Door wat spullen van de ene naar de andere over te pakken en nog wat zware spullen in de handbagage te stoppen lukte het ons de koffers in te leveren.

De vlucht verliep voorspoedig en keurig op tijd landden we op Entebbe. Daar werden we opgehaald. De rit naar Noah’s Ark was een snelle rit. De chauffeur die ons haalde reed absoluut onverantwoord en het advies voor onze opvolgers is om naar een andere chauffeur te vragen, het risico is onnodig groot. Om 2.00 uur lagen we in bed en we waren gevestigd in een mooi groot huis.

Zondag 22 maart lekker uitgeslapen en toen op bezoek bij Piet en Pieta, we hadden wat Nederlandse lekkernijen voor ze meegenomen. ’s Middags de praktijkruimte ingericht en schoongemaakt. De ruimte bleek echt keurig te zijn achtergelaten. Daarna nog een gedeelte van de kerkdienst meegemaakt, daar werd tevens bekend gemaakt dat we waren gearriveerd. ’s Avonds eten gehaald uit de centrale keuken, patat met een worstje. Vaste kost op zondag.

Maandag 23 maart om 8.00 uur geprobeerd om te beginnen. Het regende echter en dan gebeurt er niet veel. Ieder komt later of niet. Degene die eea voor ons zou organiseren kwam, zo bleek later, de hele dag niet opdagen. Uiteindelijk zelf maar iets georganiseerd en zo konden we toch nog wat mensen behandelen en hebben we de controles uitgevoerd bij twee kleutergroepen. Joy heeft ons hierbij op weg geholpen. Erg aandoenlijk die kleintjes.

Ook dinsdag 24 maart begon met regen. Bijna niemand voor behandeling. Nog wel wat personeel geholpen. Om 11.00 konden we beginnen met de controles op school (primary). De controles voerden we uit op het schoolplein, lopende band werk. Een goede hoofdlamp is hiervoor een must! 154 controles gedaan en op de klassenlijsten genoteerd wie er later moet terugkomen. Ook de kinderen die absent waren hierop genoteerd. Later nog behandelingen gedaan.

Woensdag 25 maart begonnen met behandelingen. Vooral Nederlandse werknemers/vrijwilligers gecontroleerd en zonodig direct behandeld. Later nog 168 controles gedaan op de primary school. Hier kwam veel werk uit. Het hoofd van de school stond erop dat we een stukje schreven in haar gastenboek, dit verzoek natuurlijk gehonoreerd.

foto 04  foto 03  foto 02

Donderdag 26 maart een dag met veel behandelingen. Begonnen met een paar hoekopbouwen. Later nog 44 vullingen, een druk dagje dus. Ook nog enkele extracties gedaan, waaronder een diep carieuze 18. Dit bleek de persoon te zijn waar vorig jaar een antrumperforatie na de verwijdering van de 28 was ontstaan. Deze was mooi geheeld. Echter de snuitproef na verwijdering van de 18 was overduidelijk positief. Gelukkig hadden we spongostan mee en was er voldoende gingiva om de wond heel behoorlijk te kunnen sluiten. Ook hadden we voldoende antibiotica en pijnstilling mee. ’s Avonds kwam Sarah ons met en bezoekje vereren, de patiënt had zich weer gemeld. Hij voelde zich ziek en er kwam bloed uit zijn neus. Toen maar even gebeld voor wat ruggespraak met een kaakchirurg in Nederland. De patiënt ’s avonds nog weer gezien, in het hospitaaltje hadden ze inmiddels intraveneus antibiotica toegediend en extra pijnstilling gegeven. Er was geen sprake van bloeding meer en de wond zat goed dicht. De volgende ochtend was hij weer flink opgekapt. Later en op de laatste dag deze patiënt nog weer teruggezien, ook dokter Barbara ziet hem nog weer terug voor controle. Het is zaak dat de volgende tandarts in oktober 2015 nog een eindcontrole uitvoert!

Overdag veel patientjes van de primary behandeld. Dit blijft lastig, de hoekstukken zijn groot en de afzuiging is niet best. Later nog een groep van de secondary gecontroleerd en de behandelingen direct uitgevoerd.

Vrijdag 27 maart eerst controle van de patiënt met de antrumperforatie, gelukkig ging het goed. Daarna behandeling van de primary school en veel aunties. Flink doorgewerkt vrijwel zonder pauze om om half drie te kunnen stoppen. We vertrekken om 15.00 uur naar Jinja voor een relaxweekendje. Jimmy is onze chauffeur. Een rit van ongeveer twee uur met een prima chauffeur. Nu pas zagen we wat van Afrika, best indrukwekkend. In Jinja verbleven we in The Source of the Smile. Een prima gelegenheid, lekker gegeten, een wijntje gedronken en lekker geslapen.
Zaterdag en zondag in Jinja doorgebracht. De stad bekeken, gewinkeld, souvenirs gekocht, lekker gegeten en gerelaxt. Op de terugweg in Mukona boodschappen gedaan voor de komende week.

Maandag 30 maart is weer een drukke dag met oa 45 vullingen, de nodige contoles en extracties. Na het werk zijn we bij Piet en Pieta op de koffie geweest. Claudia en Marianne hadden goed hun best gedaan om sponsorgelden te verzamelen. Voor dit geld moest een goede bestemming gezocht worden. Er was een schrijnend tekort aan babymelk, een gedeelte van het geld is hier uiteindelijk aan besteed.

Vandaag hebben we onze pauzetijden aangepast aan de schooltijden. We kunnen dan efficiënter werken. Tijdens schoolpauzes blijkt het lastig patientjes te krijgen. De pauzetijden zijn van half 11 tot 11.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur. Van 8.00 tot 9.00 blijkt het ook lastig om kinderen voor behandeling te krijgen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met activiteiten op school, zoals een dagopening.

Dinsdag 31 maart begint weer met regen, toch begonnen met de primary en helemaal afgerond. Intensief werk met die kleintjes. Gelukkig hebben we Sarah en Ruth die met name bij de behandeling van de kleintjes goede diensten bewijzen. ’s Middags verder gegaan met de leerlingen van de secondary school. Hier zitten vervelende pubers tussen die de boel proberen te traineren. Vooral het verwisselen van namen vinden ze leuk.. We behandelen gelijk na de controle, dit werkt het meest efficiënt.

foto 05

Woensdag 1 april. Vannacht hevig regen met onweer, dus weinig opkomst vanochtend. Toch bleek aan het eind van de ochtend dat we ons nog behoorlijk nuttig hadden gemaakt. Vooral personeel en ouders uit het dorp behandeld. De nursery helemaal afgehandeld, weer een hoofdstuk afgesloten. Vanmiddag zouden een aantal bewoners van Sure Prospect komen, helaas kwam er een afzegging. De middag nuttig besteed door nog veel leerlingen van de secondary te zien en te behandelen. Veel occlusale cariës in de zevens. Het medisch lab geeft aan grote behoefte te hebben aan een schudapparaat, we gaan een gedeelte van het sponsorgeld hiervoor gebruiken.

's Avonds komt Ruth ons vertellen dat er de volgende ochtend een feest is in de kerk voor iedereen en dat we ook uitgenodigd zijn. Nu blijkt dat er geen school meer is deze week. Het blijkt te gaan om een afsluiting voorafgaand aan de paasvakantie. Donderdagochtend allemaal naar de kerk en dan starten er een aantal vrije dagen ter ere van goede vrijdag en de paasdagen. Voor een volgende keer iets om rekening mee te houden.

Donderdag 2 april. Er gebeurt niet veel meer, vrijwel iedereen zit in de kerk waar alle klassen een gedeelte van het paasverhaal opvoeren. We zijn wel om 8.00 uur begonnen en later zijn we ook naar de kerk gegaan. Erg aandoenlijk om te zien, die kleintjes op het podium. Ze maken er echt iets van. ‘s Middags konden we niet veel meer doen, vrijwel ieder vertrok voor het paasweekend. ’s Avonds bij Piet en Pieta op bezoek geweest. We hebben besproken wat te doen met het sponsorgeld en het met Piet gehad over de praktijkruimte. De afzuiging zoals door Arend voorgesteld blijkt niet leverbaar. Overigens is er met de afzuiging wel te werken, zolang je de nevelzuiger ook maar gebruikt als nevelzuiger en niet als speekselzuiger. Doe je dit dan gaat de slang vol staan en zuigt hij niet meer. Het speeksel moet je met de kleine zuiger wegzuigen. De verlichting in de praktijkruimte is niet best en dat werkt vermoeiend. Het blijkt dat er nog een U-vormige verlichtingsarmatuur ligt. Piet wist niet waar deze voor was. Nu weet hij dit wel en hij heeft toegezegd deze te gaan monteren boven de stoel.

Vrijdag 3 april, de laatste dag. ’s Morgens nog gewerkt, het was niet erg druk. Om 12 uur begonnen met de afsluiting. Alles schoon en netjes achterlaten. Inventariseren en dergelijke. Toen dit klaar was kwam er natuurlijk nog iemand die al weken met hevige pijn rondliep…. Naast de stoel op een krukje toch nog drie wortelresten verwijderd bij deze laatkomer. Toen waren we echt klaar, afscheid genomen van Sarah en Ruth en onze spullen ingepakt. Morgenvroeg op safari!!

In deze twee weken hebben we:
494 controles gedaan,
211 vullingen gelegd,
49 elementen verwijderd,
55 keer (heel veel) tandsteen verwijderd,
10 poetinstructies gegeven en
1 antrumperforatie gesloten.

Nawoord.

Het is fantastische ervaring om dit werk een keer te doen. Het is goed voor je relativeringsvermogen. En het vormt je in zekere zin. Iedere zorgverlener zou dit toch minsten één keer in zijn/ haar leven gedaan moeten hebben. Je gaat toch op een andere manier in Nederland weer aan het werk. De dankbaarheid van de plaatselijke bevolking blijft je bij. De dames die na de behandeling op hun knieën voor je gaan liggen en je “god bless you” toewensen vergeet je niet meer.

De tandheelkunde is vrij basaal, maar het is mogelijk op vrij hoog niveau tandheelkunde te bedrijven in deze praktijkruimte. Het is bij ons niet voorgevallen, maar het is goed mogelijk endo’s te doen. We hebben veel spullen meegenomen waaronder veel endospullen. Onze sponsoren zijn zeer royaal geweest en de voorraden zijn flink aangevuld, voor de komende jaren is er voldoende vul-, seal -en endomateriaal. We hebben vrij veel gebruik gemaakt van amalgaam (veel zevens bij pubers) en van gic van Voco. Ideaal om, samen met de art-methode, met de fingerpress techniek aan te brengen. De overige fisuren zijn in dezelfde handeling te verzegelen. Hierdoor is curatief en preventief behandelen fantastisch te combineren.

foto 06  foto 07

Dankwoord.

Allereerst Wilma, bedankt voor de goede organisatie de informatievoorziening en je enthousiasme. Piet en Pieta, bedankt voor jullie gastvrijheid en bedank het personeel die boven onze verwachting zich zeer stipt aan hun beloftes hielden. Sarah en Ruth bedankt voor jullie enthousiaste hulp.

En vooral heel veel dank aan de firma Henry Schein (vertegenwoordigd door Harrie Klein) en Voco (vertegenwoordigd door Bastiaan Dohle). Jullie inzet en vrijgevigheid hebben deze missie mede mogelijk gemaakt. Bij onze aanstaande bestellingen zullen we hieraan denken en we hopen dat dit navolging vindt.

Roelof Mellens
Claudia Mulder
Marianne Dikkers


Module BgMax heeft geen inhoud
Naar boven